Nieuws

Hoe Google uw beleggingsgedrag negatief beïnvloedt

Volgt u het financiële nieuws op de voet via Google en andere online-bronnen en gebruikt u die informatie voor beleggingsbeslissingen? Dan bent u vermoedelijk een gevaar voor uzelf, schrijft Joachim Klement.

“Een paar maanden geleden heb ik een artikel geschreven over een experiment waaruit bleek dat mensen die toegang hebben tot informatie op Google overmoedig worden. Nu heeft een andere groep onderzoekers een reeks experimenten gedaan om te onderzoeken hoe Google ons beleggingsgedrag beïnvloedt. En het ziet er niet goed uit.

Vroeger was het zo dat particuliere beleggers de meeste tips en adviezen kregen van hun broker, bankier, familie en/of vrienden. Nu is dat niet meer zo. Tegenwoordig halen de meeste particulieren hun informatie van het internet. Maar als u zich mijn vorige artikel herinnert (zie link), weet u dat mensen die veel opzoeken op Google denken dat ze meer kennis hebben dan ze in werkelijkheid bezitten.

Het is een paradox: als je heel veel informatie binnen handbereik hebt, dan vervagen de grenzen tussen wat je denkt te weten en wat je werkelijk weet.

Experiment met 500 personen

Adrian Ward van de University of Texas heeft samen met enkele collega’s een reeks experimenten uitgevoerd met ongeveer 500 vrijwilligers, die gevraagd werden verschillende beleggingsstaken te verrichten.

Maar voor de vrijwilligers aan de slag gingen, moesten ze een paar algemene quizvragen beantwoorden om een startkapitaal te verdienen voor hun beleggingsportefeuille.

De truc was dat sommige deelnemers werd opgedragen de quiz te beantwoorden zonder hulp van het internet, terwijl anderen werd gezegd dat ze de antwoorden mochten opzoeken als ze zich onzeker voelden.

Beleggingssucces

Zodra de deelnemers hun startkapitaal hadden verdiend, mochten zij een deel ervan inzetten op hun toekomstige rendement als belegger. Het ligt voor de hand dat hoe meer vertrouwen een deelnemer had in zijn eigen capaciteiten als belegger, hoe meer hij zou inzetten op de toekomstige prestaties.

Uit de onderstaande grafiek blijkt dat deelnemers die de antwoorden op de financiële quiz mochten opzoeken, meer inzetten op hun beleggingssucces, wat wijst op een groter vertrouwen in hun capaciteiten.

Maar als je vervolgens naar de daadwerkelijke resultaten kijkt, hadden de deelnemers die Google mochten gebruiken weliswaar meer vertrouwen, maar hun rendement bij de beleggingsopdracht waren slechter.

Overmoed leidt tot meer handelen en hogere kosten

De auteurs van de studie weten niet precies waarom de resultaten van de internetgebruikers slechter zijn. Het zou kunnen dat de mogelijkheid om Google te gebruiken de aandacht en zorgvuldigheid bij beleggen vermindert.

Als dat klopt dan hebben mensen door Google te gebruiken een groter vertrouwen in hun vaardigheid om problemen op te lossen, wat vervolgens tot slechtere rendementen leidt.

Maar nog ongeacht van dit specifieke universitaire experiment, is het bekend dat overmoedige beleggers in het echte leven slechter presteren, gewoon omdat ze meer handelen en hogere kosten betalen die ze niet kunnen compenseren met hogere rendementen.

Dus nog los van het experiment, is het effect van Google en internet op de beleggingen van kleine beleggers waarschijnlijk negatief.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen