Nieuws

Grote handtekeningen, slechte beursprestaties

Narcistische ceo's presteren veel slechter dan ceo's met een bescheiden karakter. Deze narcistische leiders zijn eenvoudig te herkennen aan hun grote potsierlijke handtekening, schrijft Joachim Klement in zijn nieuwste blog.

“Niemand houdt van narcisten, maar het zijn fascinerende mensen om te bestuderen. Ze laten bovendien ons 'normale mensen' zien welke valkuilen we allemaal moeten vermijden in onze carrière. Voor beleggers is het bovendien belangrijk om narcisten te herkennen omdat hen dat kan behoeden voor grote verliezen.

Maar hoe is een narcist te herkennen? Uit verschillende studies blijkt dat er één vraag is die opmerkelijk betrouwbare antwoorden oplevert:

In hoeverre bent u het eens met deze uitspraak: 'Ik ben een narcist.' (Het woord narcist betekent overigens egoïstisch, egocentrisch en ijdel).

Het blijkt dat narcisten geen enkel probleem hebben om aan andere mensen toe te geven dat ze narcisten zijn. Ze denken dat ze het volste recht hebben zelfingenomen en arrogant te zijn.

Mediatraining

Het lastige is alleen dat dit bij een ceo van een beursgenoteerd bedrijf niet werkt. De kans is groot dat die in mediatrainingen hebben geleerd die vraag ontkennend te beanwoorden. Maar er is gelukkig een alternatief.

Beleggers kunnen de financiële verslagen van bedrijven bekijken en de handtekening van ceo's bestuderen.

John Hancock

Narcisten blijken namelijk grotere handtekeningen te hebben die meer ruimte innemen op een document dan niet-narcistische mensen.

De handtekening van John Hancock - een van de founding fathers van de VS - op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is zo groot en potsierlijk dat zijn naam in de VS nu synoniem staat voor het zetten van een handtekening: een John Hancock.

Studie 2017

In 2017 heeft Charles Ham van de Indiana University samen met een paar andere wetenschappers de beursprestaties van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven vergeleken met de grootte van de handtekening van hun ceo's. 

Zij ontdekten dat ceo’s met grote handtekeningen geneigd zijn hele grote investeringen te doen en te veel te betalen voor fusies en overnames, maar nalatig zijn bij de gewone (noodzakelijke) kapitaaluitgaven.

Ze zijn duidelijk meer geïnteresseerd in flitsende nieuwskoppen over grote overnames dan in het runnen van het gewone bedrijf.

Meer salaris, slechte prestaties

Bedrijven die geleid worden door dergelijke narcistische ceo’s zijn minder winstgevend en hebben een lagere operationeel kasstroom. Toch krijgen de narcistische ceo’s hogere salarissen, bonussen en pensioenregelingen.

Hieronder ziet u een selectie van onderzochte bedrijven en de handtekeningen van hun ceo’s in een gestandaardiseerde grootte, zodat handtekeningen kunnen worden vergeleken.

Liegen over inkoop eigen nadelen

Er is onlangs een nieuwe studie verschenen die nog een ander effect blootlegt van narcistische ceo's. Bedrijven geleid door narcistische ceo’s met grote handtekeningen kondigen vaak grote inkopen van eigen aandelen aan, maar ze komen er even vaak op terug. Soms kopen ze helemaal niets terug, soms veel minder dan beloofd. Ze belazeren beleggers met andere woorden.

Beleggers moeten dus echt voorzichtig zijn met narcistische ceo’s en een eenvoudige manier om dat te doen is het checken van hun John Hancock."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie