Nieuws

Kille herfst op komst

De beursbarometer van Pictet AM voorspelt onweer in de herfst. Een mogelijkheid is schuilen in cash. Amerikaanse staatsobligaties lijken ook veilig en er liggen kansen in Japan.

“Het is weer voorbij die mooie zomer.” Dat lied van Gerard Cox is ook van toepassing op de beurs dit jaar. Vanaf de eerste zomerweek in juni tot begin augustus vlogen de koersen omhoog, maar daarna kwam de ontnuchtering.

Zo heeft de AEX-index sindsdien alweer 9% verloren, net als de S&P 500. Luca Paolini van Pictet Asset Management verbaast dat niks, zo schrijft hij in de september-outlook.

Hij denkt dat het voor beleggers, consumenten en bedrijven een gure herfst wordt. Pictet blijft daarom onderwogen in aandelen, neutraal op obligaties en overwogen in cash.

Ongegrond optimisme

De zomerrally hadden beleggers volgens Paolini te danken aan een tijdelijke daling van de olieprijs en het daarmee gepaard gaande optimisme over de inflatie.

Inmiddels weten we dat dit optimisme misplaatst was. Er is nog geen enkel teken van minder prijsdruk. Het gevolg is dat de rente en recessiedreiging toenemen.

De enige aandelenmarkten waar Pictet AM op de korte termijn een overwogen-advies voor heeft, zijn Japan en Groot-Brittannië. Voor aandelen uit de eurozone en de VS is het advies onderwogen. Voor Zwitserland is het neutraal, net als voor emerging markets.

Geen recessie in de VS

In vergelijking tot andere effectenhuizen is Pictet AM nog niet eens zo heel negatief over de economie. Voor de VS verwacht Pictet een lage groei, maar geen recessie.

Japan en de emerging markets (met name Zuid- en Midden-Amerika) noemt Pictet economische bright spots. Voor de Eurozone en Groot-Brittannië wordt het moeilijk om aan een recessie te ontsnappen.

Pictet wordt positief als...  

Voordat Pictet weer positief over aandelen wordt, moeten er eerst een paar dingen veranderen.

  • Ten eerste wacht Paolini in de VS op een steilere yield-curve. Als de lange rente fiks boven de korte staat, dan duidt dat op toekomstige groei.
  • Ten tweede moeten er een einde komen aan de neerwaartse bijstellingen van analisten van hun bedrijfsramingen.
  • Tenslotte is het voor obligaties zaak dat er duidelijke signalen komen dat de inflatie over zijn hoogtepunt is en de Federal Reserve klaar is met het verhogen van de rente en QT (quantitative tightening).

Obligaties fairly valued

De obligatiemarkt is qua waarderingen niet duur. De valuation scores geven volgens Paolini aan dat aandelen duur waren geworden na de zomerrally. Obligaties zijn daarentegen fairly valued.

De waarderingsmodellen geven verder aan dat aandelen uit emerging markets en de sectoren materialen en communicatie diensten goedkoop zijn. Hetzelfde geldt voor Britse obligaties, de Japanse yen en de euro.

Duur zijn ruwe grondstoffen, Amerikaanse aandelen, nutsbedrijven, de dollar en obligaties uit de eurozone en China.

Overwogen in Amerikaanse treasuries

Dat strookt niet helemaal met de adviezen. Pictet is het meest negatief over de financiële sector en niet-essentiële consumptiegoederen. Overwogen zit Pictet in energieaandelen en de defensieve health-sector.

Bij staatsobligaties heeft Pictet een voorkeur voor Amerikaanse treasuries vanwege het doortastende optreden dit jaar van de Federal Reserve.

De ECB holt nog een beetje achter de feiten aan, maar heeft natuurlijk gisteren wel een grote stap gezet richting het normaliseren van het monetair beleid.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie