Indexbeleggers doen het nog niet zo slecht Beleggers met indexfondsen zijn beter af, ondanks de grote verliezen die ze hebben geleden. Het had veel erger kunnen zijn. 14 juli 2022 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het klinkt gek, maar financieel blogger Jonathan Clements vindt dat beleggers in wereldwijde indices, zoals de Vanguard Total Stock Market ETF en de Vanguard Total Bond ETF blij moeten zijn met de verliezen die ze hebben geleden, van respectievelijk ongeveer 20% en 10%. Het had namelijk veel erger kunnen zijn. Ze hadden ook kunnen beleggen in : 1. Crypto’s Bitcoin is nog een van de beter presterende digitale munten dit jaar met een verlies van bijna 60%. Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash staan allemaal rond de 70% in het rood. 2. Spac’s Een paar jaar geleden waren ze nog de “talk of the town”. Nu duiken de special purpose acquisition companies in een bodemloze put. Clements geeft een paar voorbeelden van ETF’s die beleggen in een mandje spac’s. De slechtst presterende is De-SPAC ETF met een min van 63%. de Defiance Next Gen SPAC Derived ETF staat op een verlies van 36% en Morgan Creek Exos SPAC Originated ETF heeft een derde van zijn waarde verloren. 3. ARK Cathie Wood was in 2020, toen het geld nog aan de bomen leek te groeien, met haar fonds ARK Innovation een ster aan het beursfirmament. 153% kreeg het fonds dat jaar erbij, om vervolgens in 2021 23% te verliezen en dit jaar nog eens 50%. Het fonds is daarmee terug op het niveau van 2019. 4. NFT's Non fungible tokes, ook zo'n hype uit de coronatijd. De Defiance Digital Revolution ETF geeft het wel en wee bij deze beleggingscategorie goed weer. Het voorlopige resultaat dit jaar -65%. Diversificatie Beleggers in de breedgespreide Vanguard ETF’s deden ondertussen iets slims: Ze hadden een brede spreiding over aandelen en obligaties uit de hele wereld. Voor beleggers in de VS en Europa was dat gunstig omdat emerging markets het dit jaar toch net even iets beter doen. Ze belegden in waardeaandelen. Jarenlang was dat geen pré, maar de laatste driekwart jaar wel degelijk. Ter vergelijk: Vanguard heeft ook een value-ETF en die heeft dit jaar minder dan 10% verloren. Wel verlies dus, maar veel minder dan het gemiddelde. Groeiaandelen staan daarentegen bijna 30% in de min. Bij obligaties had het ook veel erger kunnen zijn. Beleggers die begin dit jaar zwaar hebben ingezet op langlopende obligaties met hoge rentebetalingen komen bijvoorbeeld bedrogen uit. Alle obligatiefondsen met het woord “long term” erin staan namelijk op grote verliezen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.