Nieuws

Met een yield van 7% is EM-debt weer interessant

Obligaties uit opkomende markten zijn het laatste halfjaar net zo hard gedaald als aandelen, maar Capital Group ziet licht aan het einde van de tunnel.

Er is vrijwel geen enkele obligatiebelegger in opkomende markten die dit jaar niet diep in het rood staat. De vaak als indicator gebruikte Emerging Markets Bond ETF van JP Morgan staat op een verlies van ruim 15% ytd. Sommige analisten spreken al van een bloedbad dat nog erger is dan op de aandelenmarkt.

Voor langetermijnbeleggers is dat vaak een reden om nog eens goed te kijken of dit niet juist het moment is om in te stappen. Het is zoals de beroemde bankier Baron Rothschild ooit zei: “The time to buy is when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.”

Dat is precies wat Harry Phinney doet in het rapport Does the EM debt repricing present a good entry point?

Daling terecht

Phinney, de fixed income investment director van Capital Group, ziet een heleboel redenen waarom het volkomen terecht is dat EM-bonds de laatste 12 maanden door beleggers zijn gedumpt.

Om te beginnen is er de oorlog in Oekraïne die twijfels oproept over de toekomst van een geglobaliseerde wereld. Dan zijn er de hoge grondstoffenprijzen, het algemene prijspeil dat omhoog vliegt, de stijgende rente, de rare bokkensprongen van China en last-but-not-leased de angst voor een globale recessie.

Logisch dat de koersen zijn gedaald en de yield gestegen naar ongeveer 7% gemiddeld. Maar ergens moet er ook een dieptepunt zijn. Phinney ziet een aantal factoren die hem optimistisch stemmen over de rest van het jaar.

1. In front of the curve

Ten eerste zijn veel opkomende markten al ruim voor de Fed en de ECB begonnen met het verkrappen van het monetaire beleid. Ze lopen als het ware voor de troepen uit.

Reden daarvan is onder meer dat opkomende markten in economisch zware tijden een slechter imago hebben dan volwassen markten. Er moet harder worden gewerkt om het vertrouwen van internationale beleggers te behouden. Dat betekent dat ze bij de rente eerder en sneller moeten handelen als de inflatie uit de hand dreigt te lopen loopt.

Precies dat is er gebeurd. Een flink aantal centrale banken heeft de rente al fors verhoogd, waaronder die van Chili, Peru, Columbia, Mexico, Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije.

Brazilië spant de kroon met een rente van 12,75%, tegenover 2% op 1 januari 2021. Ze zitten al meer dan een jaar in een monetary tightening-cyclus. Tsjechië is een goed voorbeeld uit de EU. Anderhalf jaar geleden had de Tsjechische centrale bank nog een rente van 0,25%, nu 5,75%. De laatste stap kwam een paar weken geleden met een verhoging van 75 basispunten (0,75%)!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2. Risico-opslag

Het voorbeeld van Brazilië en Tsjechië toont aan dat de rente tijdens en voor corona misschien ook wel iets te laag was geworden.

Er was nauwelijks nog sprake van een risico-opslag ten opzichte van de ontwikkelde rijke landen. Maar inmiddels zijn die marges hersteld tot historisch gezien normale niveaus. Dat stemt Phinney positief. 

3. Historie

Te veel leunen op het verleden is nooit goed, maar het is wel fijn om te weten dat als de yield op een tweejarige EM-lening in het verleden een gemiddelde bereikte van 6,7%, dan volgde daarop altijd een periode van positieve rendementen. De yield ligt nu inmiddels boven de 7%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

4. Staatsschulden

Grote EM-obligatiecrises uit het verleden hadden vaak te maken met hoge staatsschulden en defaults. Maar nu zien de overheidsbegrotingen van opkomende markten er redelijk goed uit.

"De overheidsbegrotingen van opkomende markten zien er redelijk goed uit"

Gemiddeld genomen hebben ze lagere schuldquotes dan in volwassen markten. Sommige opkomende markten hebben zelfs alweer begrotingsoverschotten en kunnen actief leningen aflossen.

Dat geldt met name voor landen die veel grondstoffen hebben die ze kunnen exporteren. Zuid-Amerika heeft er daar een aantal van. Opkomende markten zonder mijnbouw, olie en gasvelden, staan er daarentegen wat minder goed voor.

5. Meer instroom van kapitaal 

Tenslotte vindt Phinney het bemoedigend dat er de laatste weken weer meer instroom van internationaal kapitaal is in emerging market debt. Voor Phinney is dat het teken dat hij niet alleen staat in zijn optimisme.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie