Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Het echte bloedbad is in de obligatiemarkt

Wie in de zomer van 2021 investment grade obligaties kocht, staat nu bijna 15% in de min. Voor beleggers die vooral risicomijdend zijn ingesteld, moet dat pijn doen. "Obligatiebeleggers hebben meer verloren dan aandelenbeleggers", schrijft macro-econoom Johannes Müller van DWS.

“Wie obligaties van geïndustrialiseerde landen koopt, hoeft zich meestal geen zorgen te maken over defaults. Deze beleggers krijgen eigenlijk altijd hun geld terug als de leningen vervallen, terwijl aandeelhouders meer risico lopen.

Aan de andere kant, obligatiehouders zijn niet beschermd als de inflatie plotseling sterk oploopt. Het is ook geen zekerheid dat de investering wordt terugverdiend als  een obligatie voor het einde van de looptijd wordt verkocht.

Obligatiebeleggers verliezen meer

Het is echter lang geleden dat obligatiebeleggers zoveel pijn hebben geleden door koersdalingen als in de afgelopen maanden. Wat daarbij misschien wel het meeste steekt, is dat obligatiebeleggers meer hebben verloren dan aandelenbeleggers.

"Het is lang geleden dat obligatiebeleggers zoveel pijn hebben geleden als in de afgelopen maanden"

Wie begin augustus dacht dat zijn geld in de World Bond Index veilig was geparkeerd, heeft inmiddels een schade van 14,5% opgelopen. Dit is vooral te wijten aan obligaties met een langere looptijd. Wie bijvoorbeeld in dezelfde maand Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 30 jaar kocht, kijkt momenteel zelfs tegen een verlies van meer dan 22% aan.

Duidelijk is dat de verliezen van obligatiehouders niet ten gunste zijn gegaan van aandelenbeleggers (zie bovenstaande grafiek). Beide soorten beleggingen zijn dit jaar afgegleden. Verrassend genoeg heeft het obligatiebloedbad – een verlies van 8000 miljard dollar op de World Bond Index – weinig aandacht gekregen. Het gemiddelde rendement van deze index is in de afgelopen tien jaar verdampt tot een schamele 0,35% – en dat is nog in nominale termen. Het voor inflatie gecorrigeerde verlies is vele malen groter.

"Het gemiddelde rendement van de wereldwijde obligatie-index is in de afgelopen tien jaar verdampt tot een schamele 0,35%"

Daarentegen klom de gemiddelde winst van in de MSCI World genoteerde bedrijven met circa 10%. Maar om dit cijfer als maatstaf te gebruiken voor de komende tien jaar, is waarschijnlijk niet zo verstandig."

"Verrassend genoeg heeft het obligatiebloedbad weinig aandacht gekregen"


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie