Nieuws

Dollar is en blijft de onbetwiste reservemunt

Er zijn analisten die denken dat de rol van de dollar als reservevaluta gevaar loopt door het besluit Russische tegoeden te bevriezen. Maar volgens CIO Sonal Desai van Franklin Templeton Fixed Income is er geen alternatief voor de greenback.

De hoge inflatie en de inval in Oekraïne laten ook op de valutamarkt hun sporen na. Het meest opvallend is het verval van de Japanse yen die in een half jaar gekelderd is van 109 yen per US-dollar naar 122. Maar ook de euro/dollarkoers is niet het toppunt van stabiliteit, met een daling van 1,22 euro per dollar naar 1,10.

Per saldo is er een duidelijke trend in het voordeel van de dollar. Dat blijkt ook uit de dollar-index die in een jaar met 6% is gestegen. De dollar-index vergelijkt de Amerikaanse munt met een mandje valuta.

De Fed

Die stijging heeft veel te maken met de Federal Reserve die serieus werk maakt van het bestrijden van de inflatie. Dat betekent een minder ruim monetair beleid en een stijging van de rente. Dat werkt in het nadeel van de Japanse yen en de euro die nog niet gesteund worden door een dergelijk beleid. Het Fed-beleid zorgt er bovendien voor dat de rol gesterkt wordt van de dollar als reservevaluta.

Toch zijn er de laatste tijd twijfels gerezen over de rol van reservemunt door de oorlog in Oekraïne en het besluit van de VS om de buitenlandse reserves van de Russische centrale bank te bevriezen.

Sonal Desai

“Er zijn analisten die denken dat de reservestatus van de dollar hierdoor geschaad wordt. Hun redenering is dat het dit keer Rusland is dat door deze sanctie getroffen wordt, maar wie zegt dat het de volgende keer niet een ander land is?", zegt CIO Sonal Desai van Franklin Templeton Fixed Income in een interview met Citywire.

"Stel dat landen zich daar tegen willen beschermen, dan kunnen ze besluiten hun internationale reserves breder te spreiden, weg van de dollar in ruil voor andere reserves. Dat zou mogelijke concurrenten van de dollar kunnen sterken. De Chinese renminbi geldt als hoofdkandidaat.” 

Sonal Desai van Franklin Templeton

Drie hoofdpijlers

Desai gelooft zelf niet in deze argumentatie. Zij denkt dat de greenback deze test met gemak zal doorstaan omdat er domweg geen alternatieven zijn. 

De dollar heeft zijn status te danken aan een aantal pijlers waaronder: 

  1. De VS is de grootste economie ter wereld
  2. Het heeft de sterkste instituties en een gezond macro-economisch beleid
  3. Er is een enorm liquide en transparante markt voor obligaties, aandelen en andere effecten gedenomineerd in dollars
  4. De wereldhandel vindt grotendeels plaats in dollars

Convertibel

Vooral de laatste twee punten zijn een belangrijke troef van de dollar in vergelijk met de renminbi. De Chinese munt is niet volledig convertibel. Er is met andere woorden geen vrij verkeer van kapitaal tussen China en de rest van de wereld. 

Dasai: “Het kan zijn dat er landen zijn die liever minder dollarreserves zouden willen hebben, maar er is geen alternatief.” Het feit dat de Chinese overheid de laatste jaren zijn grip op de kapitaalmarkt heeft versterkt in plaats van geliberaliseerd, onderstreept dat volgens haar alleen maar.

Volgens Desai is er maar een ontwikkeling die de reservestatus van de dollar de komende jaren in gevaar kan brengen en dat is een onverantwoord macro-beleid van de Amerikaanse regering, bijvoorbeeld door extreem hoge schulden aan te gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen