Nieuws
Cybercriminaliteit hakt erin bij bedrijven
De kosten van cybercriminaliteit vliegen omhoog. Voor beleggers wordt het een steeds grotere bedreiging. Overheden en verzekeraars zijn gevraagd om met oplossingen te komen, meent Aegon AM.
“AIVD slaat alarm over spionage van China en Rusland via Linkedin.” Dat was het zorgwekkende nieuws waar het FD gisteren mee uitpakte. Het is het zoveelste teken dat het internet een steeds gevaarlijkere plek wordt voor bedrijven en dat geldt natuurlijk niet alleen in Nederland.
“Internetgevaren zijn voor bedrijven over de hele wereld een groeiend probleem”, schrijft Aegon Asset Management in een vorige week verschenen rapport. “De digitalisering en het thuiswerken hebben bedrijven nog kwetsbaarder gemaakt voor cyberaanvallen en gijzelsoftware.”
Vroeger waren het volgens Aegon AM vooral financiële instellingen die doelwit waren van aanvallen, maar dat is allang niet meer zo. Het betreft alle sectoren en geledingen van de samenleving.

Dilemma
Aanvallen op één bedrijf kunnen soms ook hele brede uitwerkingen hebben. Een recent voorbeeld was een Amerikaanse transporteur van geraffineerde olieproducten die zijn computers moest stilleggen na een aanval. Dat leidde prompt tot brandstoftekorten en chaos in de luchtvaart.
Voor bedrijven zorgen de aanvallen voor een dilemma. Wat te doen als computers gehackt worden en er om losgeld gevraagd wordt? Bitcoins betalen ja of nee? "Uit de praktijk weten we dat veel bedrijven het tegen wil en dank toch maar doen, omdat de schade anders niet te overzien is."
Enorme kosten
Het tweede dilemma is hoeveel een bedrijf wil of kan uitgeven aan cybersecurity. Aegon AM geeft het voorbeeld van een financiële dienstverlener in de VS die in tien jaar tijd van ruim 300 miljoen dollar naar ruim een miljard dollar is gegaan.
Hoe lang houdt een bedrijf dit soort kostenstijgingen vol? Spionageaanvallen op individuele werknemers via LinkedIn zijn waarschijnlijk niet in de kosten meegenomen.
Gevraagd: cyberverzekeringen
Enfin, cybercrime is volgens Aegon AM een steeds groter risico voor beleggers. Het gaat daarbij dus niet alleen om de aanvallen zelf, maar ook om alle kosten om aanvallen succesvol af te slaan. De hoop is onder andere gevestigd op creatieve en betaalbare verzekeringen van verzekeringsmaatschappijen.
Verder moeten overheden cyberterrorisme veel serieuzer nemen, aldus Aegon AM.