Nieuws

Metaverse, regulering en elektrische auto's

Janus Henderson Investors duikt in de toekomst van tech. De vermogensbeheerder verwacht dat het metaverse in 2022 echt vaart zal krijgen. Dat geldt ook voor elektriche auto's. Techbedrijven moeten wel rekening houden met meer overheidsregulering.

Janus Henderson Investors heeft voor het komend jaar hooggespannen verwachtingen van het "internet 3.0" of "metaverse", waarbij de fysieke en virtuele wereld elkaar steeds meer ontmoeten.

De vermogensbeheerder vindt verder de waarderingen in de technologiesector hoog, maar niet overdreven hoog. Er zijn bovendien grote onderlinge verschillen.

Janus Henderson verwacht verder een voorzichtige normalisatie met betrekking tot problemen in aanbodketens en gaat ervan uit dat veel landen het voorbeeld van China zullen volgen van een strengere regulering van technologiebedrijven.

Supply chain

Dat schrijft Janus Henderson in het rapport Global tech: driven by strength of secular themes in the real world and beyond.

De fondsbeheerder begint de analyse met de problemen in de supply chain die niet alleen door corona-lockdowns worden veroorzaakt maar ook door de Amerikaans-Chinese handelsstrijd en een aantal natuurcatastrofes.

Dit jaar zullen enkele van die problemen waarschijnlijk wegebben. Hoe gunstig dat is voor technologiebedrijven verschilt per sector. Een producent van elektrische auto’s zal er bijvoorbeeld meer baat bij hebben dan een producent van telecomnetwerken.

China 

Het tweede punt dat Janus Henderson aansnijdt, is de Chinese controledrift bij technologiebedrijven. De fondsbeheerder denkt dat dit een trend is die zal worden overgenomen door andere landen. Dat kan bijna niet anders omdat sommige bedrijven zo machtig geworden zijn en hun technologieën zo verstorend (disruptief) dat meer controle noodzakelijk is.

Metaverse

De spannendste ontwikkeling is volgens Janus Henderson het metaverse. Beleggers moeten oppassen voor hypes, maar dat de mogelijkheden van virtual reality en augmented reality groot zijn, staat volgens de vermogensbheerder buiten kijf.

Metaverse is het hele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren.

Denk bijvoorbeeld aan een monteur die op afstand met een VR-bril een reparatie uitvoert; gamers die elkaar in de virtuele wereld treffen; samen met iemand naar een concert, terwijl de ene thuis zit en de ander echt aanwezig is; of een consument die in een virtuele supermarkt boodschappen doet met zijn avatar.

Virtual reality-brillen zullen zeker een belangrijke rol spelen in het metaverse, maar het kan ook gaan richting pakken of handschoenen met voelsensoren.

Elektrische auto's

Een ander sleutelthema in 2022 wordt de verdere elektrificatie van het transportwezen van auto’s tot bussen en vrachtwagens.

We zijn volgens Janus Henderson in een nieuwe fase terechtgekomen waarbij er nog steeds nieuwe bedrijven bijkomen, maar tegelijk andere het onderspit delven of samengaan met andere bedrijven. De eerste M&A-golf zit er al aan te komen.

Overwaardering

Dat de technologiesector duur is, zal Janus Henderson niet ontkennen. Dat maakt de sector gevoelig voor rentestijgingen en inflatie. Van de andere kant zijn er grote onderlinge verschilen - niet alles is duur - en wat niet onderschat mag worden is hoe groot het deflatoire effect is van technologische ontwikkeling.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het metaverse, kunstmatige intelligentie, robotisering en automatisering. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die produceren goedkoper, efficiënter en minder arbeidsintensief kunnen maken. Op termijn drukt dat de prijzen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie