Nieuws

Frontier markets minst geraakt door coronacrisis

De frontier markets zijn als groep goed de coronacrisis doorgekomen. Verklaart dat waarom obligaties én aandelen uit deze landen het dit jaar zo fantastisch hebben gedaan?

De coronapandemie heeft de hele wereld geraakt. Er zijn geen economieën die ongeschonden uit de crisis komen, maar er zijn wel verschillen in de mate van impact. Volgens Holger Siebrecht, obligatie-analist van Capital Group, behoren de frontier markets gemiddeld genomen tot de minst geraakte landen.

Het gaat hierbij om markten die nog niet de status hebben van opkomende. Belangrijke voorbeelden zijn Pakistan, Vietnam (zie grote foto), Egypte, Algerije, Senegal, Ghana, Nigeria en Sri Lanka. Dat schrijft hij in het lijvige artikel, getiteld Frontier markets post-pandemic.

Geringe impact

Volgens Siebrecht zijn deze grensstaten relatief goed door de crisis gekomen door een combinatie van een jonge bevolking en - cynisch genoeg – hun armoede. Een jonge bevolking is gunstig omdat het virus daar minder grip op heeft.

Door de armoede konden veel van de frontier markets geen zware lockdowns  doorvoeren, waardoor de economische schade en begrotingstekorten beperkt bleven.

"Grensstaten zijn relatief goed door de crisis gekomen door een combinatie van een jonge bevolking en - cynisch genoeg – hun armoede"

Gemiddeld werd er door corona ongeveer 1,25% van de groei afgeknabbeld, maar onderling zijn er grote verschillen. Uit de analyse van Siebrecht blijkt dat landen die het vóór de crisis goed deden, het daarna over het algemeen ook goed hebben gedaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Ethiopië en Benin.

Het tegenovergestelde was ook waar. Landen met een lage of zelfs negatieve groei in 2019 zakten in 2020 helemaal door het ijs. Daartoe behoren bijvoorbeeld Ecuador en Tunesië.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Drie soorten grensstaten

Siebrecht onderscheidt drie soorten frontier markets:

  1. Landen als Ethiopië en Benin die laagontwikkeld zijn en nog heel agrarisch. Zij kennen een hoge groei, vooral door inhaaleffecten. Ook iets rijkere landen, zoals Kenia, Ghana, Senegal en Ivoorkust, kunnen tot deze groep gerekend worden.
  2. Landen met structurele problemen, bijvoorbeeld een hoge staatsschuld, politieke onrust of extreme corruptie. Deze groep deed het in 2019 ook al slecht. Voorbeelden zijn Ecuador, Tunesië en Zambia.
  3. Landen die de status van emerging market het dichtst benaderen. Voorbeelden zijn Nigeria, Kameroen, Gabon, Angola en Sri Lanka. Deze groep heeft over het algemeen het meest geleden onder corona omdat ze afhankelijker zijn van de wereldmarkt. Voor Nigeria is bijvoorbeeld de export van olie erg belangrijk. Sri Lanka leeft voor een belangrijk deel van het toerisme. 

Weinig coronaschulden

Het feit dat er minder lockdowns waren, heeft geresulteerd in minder coronaschulden. Mozambique, Zambia en Ghana zijn uitzonderingen. De anderen gaven nauwelijks coronasteun. Angola en Gabon haalden de broekriem zelfs een beetje aan om niet te diep in het schuldenmoeras te zakken en deels ook op aanwijzing van het IMF, zoals in het geval Angola.

Over het algemeen hebben de frontier markets geen overdreven hoge schulden. Angola is koploper met ongeveer 140%. Nigeria is onderaan te vinden met een staatsschuld van slechts 35%.

"Frontier markets hebben geen overdreven hoge schulden"

Ook hier geldt volgens Siebrecht hetzelfde patroon als bij de groei. Landen die voor de crisis weinig schulden maakten, doen dat nu nog. Terwijl landen met hoge begrotingstekorten daar nog steeds last van hebben. Angola is een uitzondering door bijzondere omstandigheden rondom de wisselkoers.raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Schuldverschillen

Voor Siebrecht als obligatiebelegger is de hoogte van de schuld ten opzichte van het bbp overigens niet de belangrijkste graadmeter. Hij prefereert bijvoorbeeld Angola boven Nigeria, omdat de fundamentele vooruitzichten voor Angola beter zijn. Uiteindelijk komt het voor obligatiebeleggers altijd aan op een afweging tussen de rente-inkomsten en de economische risico’s en vooruitzichten.

Mozambikaanse schuld biedt een hoge rentevergoeding, maar is risicovol vanwege jihadistische groeperingen. Zambia is dan volgens Siebrecht aantrekkelijker. "Voor houders van Ecuadoraanse obligaties is het van groot belang dat de hervormingsagenda van de nieuwe regering daadwerkelijk wordt uitgevoerd."

Kameroen heeft een relatief lage rentespread, maar daar staan een solide groei en begroting tegenover. In Angola zijn de obligatiekoersen al flink gestegen. Dat was terecht, maar veel meer upside is er volgens Siebert niet.

Voor Ghana en Gabon geldt ten slotte dat de rente relatief stabiel was gedurende de crisis. Bij Ghana vraagt Siebrecht zich wel af of dit ook zo zal blijven vanwege de zorgwekkende ontwikkeling van de staatsschuld.

Governance is voor alle frontier markets een zaak om extra in de gaten te houden. Nigeria doet het daarin ronduit slecht. Hetzelfde geldt voor Kameroen. Ghana, Zuid-Afrika en Rwanda bevinden zich aan de andere kant van het spectrum.

"Governance is voor alle frontier markets een zaak om extra in de gaten te houden"

Rendementsexplosie

Beleggen in obligaties uit frontier states was de laatste jaren een lonende business. Terwijl obligaties wereldwijd dit jaar tot 1 november niet meer dan 1,06% (in euro's) aan rendement opleverden, steeg de index J.P. Morgan Next Generation Markets ex Argentinië (in dollar) in de afgelopen twaalf maanden met bijna 9%.

Over de laatste drie jaar bedraagt de gemiddelde stijging van een mandje obligaties uit de frontier markets maar liefst 8%. Ook aandelenbeleggers hebben geen klagen. Vooral als zij hebben gekozen om een deel van hun geld te steken in het Magna New Frontier Fund, dat onderdeel is van de IEXFonds 40.

Year-to-date staat het fonds op een winst van 49% en het is daarmee het best presterende fonds van de IEXFonds 40. Over de laatste drie bedraagt de gemiddelde winst 16,6% per jaar. Sinds de grote coronacorrectie, die ook aandelen uit de Frontier Markets raakte, is de koers van het fonds meer dan verdubbeld.

Het Magna New Frontier Fund is breed gespreid over 62 posities waarvan iets meer dan de helft van het fondsvermogen in Azië is belegd. Op basis van koers-winstverhouding zijn de aandelen alles behalve duur.  De gemiddelde waardering bedraagt minder dan tien keer de verwachte winst van dit jaar tegen 12,9 voor de benchmark.

Het zal niet verbazen dat de standaarddeviatie dat de volatiliteit van het fonds aangeeft met 27,2 bovengemiddeld is. Ofwel, het gaat er hard aan toe op de beurzen in de frontier markets. Voor langetermijnbeleggers die hun spreiding op orde hebben, is dat niet iets om zorgen over te hebben. Risico en rendement gaan ook in de frontier markets hand in hand.

Lees ook: Frontier markets zijn klaar voor de draai

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie