Nieuws

Beleggers kopen alles

Heeft de coronacrisis een nieuwe generatie van gokkers voortgebracht, of zijn beleggers juist voorzichtiger geworden? Het is allebei waar, zegt vermogensbeheerder Ben Carlson. Alles dankzij een zee van geld.

We kennen het fenomeen uit Nederland: de student die zijn studiefinanciering gebruikt om te beleggen, vaker gokken op de beurs. Dat soort gedrag ziet Ben Carlson van vermogensbeheeder Ritholtz Wealth Wanagement ook in de VS.

Zichtbaar wordt dat onder andere op de optiemarkt. De handel in optiecontracten - voor een speculant een van de makkelijkste manieren om rijk of arm te worden - is de laatste twee jaar geëxplodeerd. Het volume is bijna twee keer zo groot als in 2019.

Aandelenbezit naar recordhoogte

Een ander voorbeeld is het aandelenbezit. Het voorlopige hoogtepunt werd bereikt voor het barsten van de internetbubbel in 2000. De helft van de Amerikaanse huishoudens had toen aandelen. Dat record van 51% kan elk moment verbroken worden. 

In Nederland liggen die getallen lager, maar volgens de AFM is de trend hetzelfde. Eerder dit jaar maakte de Nederlandse beurstoezichthouder bekend dat vooral jongeren meer zijn gaan beleggen.

Het totale aantal beleggers steeg in 2020 met 11% tot 1,6 miljoen huishoudens. Eigenlijk zijn dat er nog veel meer, omdat Nederlanders in vergelijk tot Amerikanen grotere pensioenvermogens hebben.

Startups en Spac’s

Nog een ander teken van "irrational excuberance" zijn de hoeveelheden geld die in start-ups worden gestoken. Wereldwijd was het 156,2 miljard dollar in het tweede kwartaal van dit jaar, terwijl het eerste kwartaal ook al een record was met 136,2 miljard dollar.

Opmerkelijk omdat het hier om bedrijven gaat die vaak nog geen cent winst hebben gemaakt en waarvan de toekomst onzeker is.

Hetzelfde geldt min of meer voor Spac’s, huizen en cryptomunten. Het zijn markten die meer weg hebben van een casino dan van langetermijnbeleggingen. 

Obligaties, indexfondsen en spaarvarkens

De medaille heeft echter ook een andere kant die erop duidt dat beleggers juist heel voorzichtig omspringen met hun vermogen. 

Carlson geeft de Vanguard S&P 500 ETF, die in 2020 ongeveer 41 miljard dollar aan instroom zag, als voorbeeld. Indexfondsen zijn geen speculatieve beleggingen.

Dat geldt ook voor obligatiefondsen. Toch ligt ook hier de instroom op recordniveaus. Volgens Yardeni Research pompten beleggers tussen april 2020 en april 2021 ruim 1000 miljard dollar in de obligatiemarkt.

Spaargeld

Tenslotte is er nog gewoon geld dat op een bank of spaarrekening staat. Maar ook spaargeld staat op recordniveaus. In de VS staat er het duizelingwekkende bedrag van zeventien biljoen dollar op bank- en spaarrekeningen.

Nederland kent hetzelfde beeld. Volgens DNB stalden huishoudens tussen maart 2020 en februari 2021 46 miljard euro op spaar- en bankrekeningen. Dat was 2,5 keer zoveel als in het jaar ervoor. Gemiddeld komt dat neer op 5800 euro per huishouden.

Vooral bovenmodale inkomens propten hun spaarvarkens lekker vol met zakcentjes. Het was wel zo dat hoe armer, hoe minder er werd gespaard.

Geld klotst tegen de plinten

Wat zegt dit over de markt als geheel?

Volgens Carlson is het moeilijk te zeggen of beleggers meer of minder speculatief zijn geworden door corona. Het is per individu verschillend. Wat wel met zekerheid kan worden gezegd, is dat er aan liquiditeiten geen gebrek is.

Of zoals hij zegt: "There is a lot of money sloshing around in just about everything these days."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen