Nieuws

Te vroeg winnaars verkopen, is een doodszonde

Succesvolle beleggers weerstaan de drang om winnende aandelen te vroeg te verkopen en vast te houden aan de losers.

Alle beleggers maken fouten. De ene fout is erger dan de andere, maar een fout steekt er volgens de psycholoog John Lim met kop en schouders bovenuit: het te vroeg verkopen van aandelen die het goed doen.

De meeste beleggers zullen het gevoel herkennen. Als er aandelen verkocht moeten worden, dan is de neiging groot om eerst de winnaars te verkopen en niet de verliezers.

Het is immers niet eenvoudig om toe te geven dat de aankoop van een aandeel een slechte keuze is geweest. Daarnaast geeft het juist een goed gevoel om een aandeel met flinke winst te verkopen. Soms wordt de opbrengst gebruikt om nog meer van de verliesgevende aandelen bij te kopen, in de hoop op een trendbreuk.

Klein groepje winnaars 

Wat is daar nou zo erg aan? Voor het antwoord wijst Lim op een wetenschappelijke studie van Hendrik Bessembinder. Die heeft onderzocht welke aandelen de afgelopen eeuw verantwoordelijk waren voor de meeste winst op de beurs.

Wat bleek, meer dan de helft (57,4%) van alle aandelen hebben tussen 1926 en 2016 minder opgeleverd dan kortlopende staatsobligaties (een maand). En nog belangrijker: slechts 4% van de aandelen was de afgelopen eeuw verantwoordelijk voor het extra rendement, meer dan op staatsobligaties.

Het was voor elke belegger dus van essentieel belang om die 4% te bezitten. Een belegger die zijn winnaars verkoopt, heeft een goede kans om daarin te falen. 

Actief versus passief

Lim denkt dat dit ook een verklaring kan zijn voor de relatief slechte resultaten van actieve fondsmanagers in vergelijk tot indexbeleggers. Een indexbelegger komt namelijk nooit in de verleiding zijn winnaars te vroeg te verkopen.

Het is volgens Lim ook geen wonder dat de meest succesvolle actieve beleggers, zoals Warren Buffett, in principe in een aandeel beleggen voor de eeuwigheid.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen