Recordbedrag aan nieuwe leningen bedrijfsleven Bedrijven zijn in 2020 wereldwijd voor een recordbedrag van 1,3 biljoen dollar aan nieuwe schulden aangegaan, zo blijkt uit de Janus Henderson Corporate Debt Index. Maar de leningen zijn amper aangewend. 8 juli 2021 13:00 • Door IEXProfs Redactie De totale schuld steeg met 10,2% tot een recordhoogte van 13,5 biljoen dollar voor het boekjaar 2020. Dit omdat ondernemingen (extra) kapitaal ophaalden om het hoofd te kunnen bieden aan de wereldwijde recessie en eventuele beperkingen op de toegang tot de financiële markten. Opvallend is dat bedrijven tussen januari en juni 2021 bijna geen kapitaal meer hebben geleend – de ontwikkelde landen kijken al verder dan de pandemie, aldus de vermogensbeheerder. En, het geld van de nieuwe leningen is amper aangewend. "Bedrijven hebben echter weinig van die nieuwe schuld gespendeerd en omdat zij hun kasreserve tijdens de pandemie hebben aangehouden, is de nettoschuld (totale schuld minus kasequivalenten) niet gestegen." Gunstig voor obligatiebeleggers Bedrijven beginnen hun gezamenlijke kasreserve ter waarde van 5,2 biljoen dollar langzaam te gebruiken. Janus Henderson voorspelt voor de tweede helft van 2021 en de periode daarna een toename van kapitaaluitgaven, dividendbetalingen en het terugkopen van aandelen. Voor 2021 verwacht Janus Henderson dat het totale schuldniveau ongeveer gelijk zal blijven, maar dat de nettoschuld snel zal stijgen, omdat ondernemingen een deel van de berg geld waar ze op zitten, beginnen uit te geven. "De netto schuldenlast zal dit jaar naar verwachting met 500 à 600 miljard dollar stijgen tot 8,8 à 8,9 biljoen dollar." Janus Henderson ziet kansen voor obligatiebeleggers, omdat de combinatie van verbeterende credit fundamentals en de reacties van de centrale banken op de pandemie tot een gunstige omgeving heeft geleid voor zowel het aanbod van als de vraag naar high yield-obligaties. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.