Recordbedrag aan nieuwe leningen bedrijfsleven Bedrijven zijn in 2020 wereldwijd voor een recordbedrag van 1,3 biljoen dollar aan nieuwe schulden aangegaan, zo blijkt uit de Janus Henderson Corporate Debt Index. Maar de leningen zijn amper aangewend. 8 juli 2021 13:00 • Door IEXProfs Redactie De totale schuld steeg met 10,2% tot een recordhoogte van 13,5 biljoen dollar voor het boekjaar 2020. Dit omdat ondernemingen (extra) kapitaal ophaalden om het hoofd te kunnen bieden aan de wereldwijde recessie en eventuele beperkingen op de toegang tot de financiële markten. Opvallend is dat bedrijven tussen januari en juni 2021 bijna geen kapitaal meer hebben geleend – de ontwikkelde landen kijken al verder dan de pandemie, aldus de vermogensbeheerder. En, het geld van de nieuwe leningen is amper aangewend. "Bedrijven hebben echter weinig van die nieuwe schuld gespendeerd en omdat zij hun kasreserve tijdens de pandemie hebben aangehouden, is de nettoschuld (totale schuld minus kasequivalenten) niet gestegen." Gunstig voor obligatiebeleggers Bedrijven beginnen hun gezamenlijke kasreserve ter waarde van 5,2 biljoen dollar langzaam te gebruiken. Janus Henderson voorspelt voor de tweede helft van 2021 en de periode daarna een toename van kapitaaluitgaven, dividendbetalingen en het terugkopen van aandelen. Voor 2021 verwacht Janus Henderson dat het totale schuldniveau ongeveer gelijk zal blijven, maar dat de nettoschuld snel zal stijgen, omdat ondernemingen een deel van de berg geld waar ze op zitten, beginnen uit te geven. "De netto schuldenlast zal dit jaar naar verwachting met 500 à 600 miljard dollar stijgen tot 8,8 à 8,9 biljoen dollar." Janus Henderson ziet kansen voor obligatiebeleggers, omdat de combinatie van verbeterende credit fundamentals en de reacties van de centrale banken op de pandemie tot een gunstige omgeving heeft geleid voor zowel het aanbod van als de vraag naar high yield-obligaties. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.