CBDC's zijn goed, PDC's zijn slecht Digitale valuta kunnen volgens Gilles Moëc van AXA IM leiden tot meer efficiëntie en kostenverlagingen. Mits zij zijn uitgeven door centrale banken. Van PDC's, zoals bitcoin, is Moëc minder gecharmeerd. 7 juli 2021 11:30 • Door IEXProfs Redactie Digitale valuta zouden, mits goed gecontroleerd, de financiële efficiëntie van betalingssystemen kunnen verhogen en daarmee de kosten ervan verlagen. Dat schrijft Gilles Moëc, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, in zijn nieuwste publicatie, getiteld Crypto Challenge. Hierin staat hij uitgebreid stil bij de enorme impact van digitale valuta op het financiële systeem. Moëc merkt een extra aandacht op in het beleidsdenken rondom cryptovaluta’s, onder andere door de Bank for International Settlements (BIS) die het onderwerp behandelt in het jaarverslag. De BIS wijst erop dat het huidige betalingssysteem duur is. Volgens Moëc verklaart dit waarom centrale banken graag hun eigen digitale munten willen ontwikkelen, de zogenoemde central bank digital currencies (CBDC’s). Problemen met PDC's De hoofdeconoom van AXA IM acht daarentegen private digital currency’s (PDC’s), zoals bitcoin, minder geschikt als betaalmiddel. “Afgezien van het liquiditeitsprobleem kunnen PDC's een bron van instabiliteit zijn door internationale bankencrises te verergeren.” Volgens Moëc vormen bitcoin & co bovendien een onvolmaakte store of value. “De recente schommelingen in de prijs van bitcoin bieden een gemakkelijke illustratie van dat feit. Een ongebreidelde ontwikkeling van PDC’s zou zeer schadelijk zijn voor de financiële stabiliteit." Toezicht gewenst Volgens de hoofdeconoom ligt het toezicht op digitale valuta bij centrale banken. “Historisch gezien is het naar onze mening duidelijk dat modern centraal bankieren in feite zeer goed is geweest in het beschermen van individuele monetaire holdings. "PDC's zijn in de eerste plaats een technologische innovatie die kan worden aangewend om inclusiviteit te bevorderen en het financiële systeem efficiënter te maken, zolang centrale banken er toezicht op houden.” Lees ook: Bitcoin is geen geld maar een grondstof De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.