Nieuws

Moody's positiever over toekomst actieve fondsenhuizen

De kans dat vermogensbeheerders in financiële nood komen, is volgens kredietbeoordelaar Moody's kleiner geworden. Het advies voor de sector wordt daarom verhoogd van negatief naar stabiel.

De vermogensbeheersector zat begin vorig jaar in een diepe crisis. De koersval van aandelen, weglopende beleggers en de aanhoudende concurrentie van ETF’s zorgden voor een onheilspellend toekomstbeeld, dat werd bevestigd door kredietbeoordelaar Moody’s met een negatieve outlook.

Maar sindsdien is er veel veranderd. De aandelenkoersen liggen allang weer boven het pre-coronaniveau van februari 2020, en ook de beleggers zijn teruggekeerd. Het enige wat blijft, is de verbeten concurrentiestrijd van de actieve beheerders met de aanbieders van ETF’s.

In totaal ziet Moody’s vijf redenen voor de comeback van vermogensbeheerders, zo valt te lezen in een artikel van Citywire:

1. Beursoptimisme

Na de verschrikkelijke maand maart profiteerden fondsbeheerders dubbel van het sterke herstel van de financiële markten. Allereerst zijn vermogensbeheerders voor hun omzet sterk afhankelijk van de Assets under Management (AuM). Daar komt bij dat fondsbeheerders vanwege behaalde koerswinsten flinke prestatiebonussen in rekening mochten brengen.

2. Organische groei

De AuM groeide niet alleen doordat de koersen stegen. Volgens Moody’s was er in het vierde kwartaal van 2020 en eerste kwartaal van 2021 voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2017 sprake van een netto-instroom van kapitaal. Beleggers legden dus meer geld in dan dat ze weghaalden.

Dat duidt er mogelijk op dat de grote uittocht richting ETF’s op zijn einde loopt. Moody’s denkt dat dit een trend is die door kan zetten als fondsbeheerders in staat zijn goede resultaten te blijven behalen met hun actief beheerde beleggingsfondsen. Dat geldt met name voor de zogenoemde waarde- of value-fondsen.

3. Private markets

Fondsbeheerders die zich specialiseren in private markets (niet-beursgenoteerde bedrijven) behoorden tot de grootste profiteurs van het marktherstel. Volgens Moody’s slaagden de vier grootste beursgenoteerde fondsbeheerders in alternatieve assets er in om gezamenlijk 307,2 miljard dollar op te halen tussen 31 maart 2020 en 31 maart 2021.

Dat komt neer op een stijging van hun AuM van maar liefst 45,6%. Dat duidt erop dat er bij beleggers behoefte bestaat aan beleggingen buiten de beurs om. De fondsbeheerders zullen er niet rouwig om zijn, want de vergoedingen voor private investeringen zijn fors hoger.

4. Winst- en omzetherstel

Meer AuM betekent in de fondsenindustrie bijna automatisch meer omzet en winst. Aangezien de vooruitzichten voor 2021 ook niet zo slecht zijn, was dit voor Moody’s een extra reden voor een beter kredietoordeel.

5. Fusies en overnames

De coronapandemie heeft de M&A-activiteiten, die er toch al waren, verder versterkt. Schaalvoordelen zijn van steeds groter belang, zegt Moody’s. Hoe groter een fondsbeheerder, des te beter beschermd deze is tegen economische en financiële shockmomenten. Dit is volgens Moody's dan ook een trend die zal doorzetten.

Inflatie-angst

Er zijn uiteraard ook risico’s. Dat geldt voor de aanhoudende concurrentie met ETF’s, maar ook de inflatie kan de resultaten negatief beïnvloeden. Althans, als die oncontroleerbaar wordt.

Dat kan voor marktturbulenties zorgen die de resultaten sterk onder druk zetten. Het vervelende is dat met een hoge inflatie de obligatiemarkt ook geen soelaas biedt. Moody's: “Onze positieve vooruitzichten voor de sector zijn gebaseerd op een kerninflatie die tijdelijk flink op kan lopen, maar zich op termijn stabiliseert net boven de 2%.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie