Nieuws

Janus Henderson verhoogt dividendverwachting

Janus Henderson Investors stelt zijn wereldwijde dividendprognose voor 2021 verder naar boven bij. Het verwacht nu dat er dit jaar 1,36 biljoen dollar wordt uitgekeerd, een nominale stijging van 8,4%. Mijnbouwers, nutsbedrijven, farmaceuten en banken trekken vooralsnog de kar.

Er zijn duidelijke tekenen van een dividendverbetering. Uitkeringen daalden in het eerste kwartaal in het traagste tempo sinds 12 maanden, een onderliggende daling van slechts 1,7%. Dat staat in de nieuwste uitgave van Janus Henderson Global Dividend Index, die de dividendbetalingen van de 1200 grootste bedrijven wereldwijd volgt. "Slechts één op de vijf bedrijven (18%) heeft zijn dividend in de afgelopen drie maanden verlaagd, veel minder dan de 34% van afgelopen jaar. De dividendindex van Janus Henderson heeft het eerste kwartaal op 171,3 punten afgesloten, het laagste niveau sinds 2017.

"In de vier kwartalen die de pandemie tot dusver duurt, hebben bedrijven hun dividenden met 247 miljard dollar teruggeschroefd, wat neerkomt op een reductie van 14% jaar-op-jaar, waarmee bijna vier jaar groei teniet is gedaan. Toch is deze daling kleiner dan die na de wereldwijde financiële crisis."

Waarschijnlijk zal de groei vanaf nu weer toenemen. Voor 2021 heeft Janus Henderson dankzij het sterkere eerste kwartaal en de betere economische vooruitzichten de wereldwijde dividendverwachtingen voor de rest van het jaar verhoogd. De nieuwe prognose bedraagt 1,36 biljoen dollar, een nominale stijging van 8,4% jaar-op-jaar, wat overeenkomt met een onderliggende stijging van 7,3%. Ter vergelijking: de meest optimistische prognose in januari ging nog uit van een totale dividendbetaling van 1,32 biljoen dollar in 2021.

Sterke sectorverschillen

Mijnbouwbedrijven voeren het dividendherstel aan. Zij hebben hun dividend op nominale basis met 85% verhoogd en hebben al aangegeven dat er in de loop van het jaar, dankzij de sterk gestegen grondstoffenprijzen, nog meer zal volgen.

Ook bij de nutsbedrijven en de gezondheidszorg zijn de dividenden in het eerste kwartaal gestegen. Met name de dividenden in de financiële sector kregen een duwtje in de rug, doordat een aantal bedrijven na een vaak wettelijk opgelegde onderbreking weer dividend begonnen uit te keren, al waren die nog relatief laag.

De luxegoederensectoren (waaronder de algemene detailhandel, duurzame consumptiegoederen, voertuigen en reizen) leden de meeste schade door de aanhoudende lockdownbeperkingen. Hierdoor daalden de dividendbetalingen in deze sectoren ook het meest (onderliggend 36% in het eerste kwartaal), op de voet gevolgd door energieaandelen (-26%). Opmerkelijk is dat ook de dividenden in de technologiesector zijn gedaald (1,5% op onderliggende basis).

Herstelkandidaten

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager van het Global Equity Income Team bij Janus Henderson: “Sinds eind vorig jaar beleggen wij meer in marktsegmenten die zullen floreren wanneer de economieën weer opengaan en waarvan wij geloven dat ze meer cashflow zullen genereren en weer meer dividend kunnen uitkeren."

Jane Shoemake van Janus Henderson Investors

Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson, over de Europese dividendsituatie: “Het eerste kwartaal is doorgaans relatief rustig voor Europese dividenden, aangezien de meeste bedrijven in het tweede kwartaal hun jaarlijks dividend uitkeren. De uitbetalingen in het eerste kwartaal stegen jaar- op-jaar met 10,8% tot 42,5 miljard dollar, met een onderliggende groei van 4,7%. In Nederland zorgde een uitgestelde dividendbetaling van ING voor een sprong in de jaar-op-jaar dividenduitkering.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen