Nieuws

Tokenisation is beleggen in alles voor iedereen

Crypto's, zoals bitcoin, zijn een voorbode op iets veel groters: het omzetten van slecht verhandelbare alternatieve beleggingen in digitale munt voor iedereen.

Wat hebben windmolens, schilderijen, kantoortorens, hedgefondsen, startups en bouwgrond gemeen? Het zijn allemaal vormen van zogenoemde alternatieve beleggingen. In tegenstelling tot aandelen zijn deze “alternatives” moeilijk verhandelbaar, en toch neemt hun populariteit snel toe.

Volgens de brancheorganisatie CAIA, BNP Paribas en Liquefy verdrievoudigde de markt voor alternatives tussen 2003 en 2018 tot 13,4 biljoen dollar. Dat was ongeveer 12% van alle beleggingen wereldwijd. En CAIA verwacht dat de rek er nog lang niet uit is. Een sleutelrol daarbij speelt tokenisation. Het een en ander staat uitgelegd in het uitgebreide (60 pagina's) rapport Tokenisation of alternative investments.

Tokenisation?

De meeste bekende vorm van tokenisation zijn de digitale munten zoals bitcoin, litecoin en ethereum. Cryptocurrencies zijn één mogelijke toepassing van de blockchaintechnologie. De andere twee zijn security tokens en utility tokens.

Er is een groot verschil: cryptomunten zijn een digitaal ruilmiddel. Elke bitcoin is gelijk aan de andere bitcoin en er zit geen tastbaar eigendom (assets) achter. Dat is bij security tokens en utility tokens anders.

Kantoortoren opdelen in duizend tokens

Bij security tokens wordt bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een schilderij opgesplitst in duizend digitale puzzelstukjes. Elk stukje vertegenwoordigt een duizendste deel van het eigendom en geeft recht op een duizendste van de huurpenningen. Mocht het gebouw of het schilderij verkocht worden, dan krijgt ieder zijn deel. 

Bij utility tokens krijgen de eigenaars toegang tot een bepaalde dienstverlening of krijgen bepaalde voorrechten. Ook dat kan weer van alles zijn, van een zitplaats in een voetbalstadion tot een bezoekersrecht aan Disneyworld, een vakantiepark in Zuid-Frankrijk of musea. 

Voordelen van tokenisation

1. Ook met kleine bedragen
Een van de grote nadelen van alternatieve beleggingen is dat het maar voor een beperkte groep beleggers geschikt is. Denk aan verzekeraars, family offices of pensioenfondsen. Neem weer het voorbeeld van een kantoortoren. De enige manier waarop een gewone particuliere belegger rechtstreeks in dat gebouw kan beleggen is door middel van bundeling van de krachten, bijvoorbeeld via een commanditaire vennootschap (cv). Maar het nadeel van een cv is dat de aandelen hierin moeilijk verhandelbaar zijn. Het gaat bovendien vaak om hele grote bedragen van tienduizenden euro’s. Met tokenisation verandert dit. Een kantoortoren van 5 miljoen euro, dat wordt opgedeeld in duizend stukken, geeft 1000 tokens met elk een intrinsieke waarde van 5000 euro.

2. Goede verhandelbaarheid
Het tweede grote voordeel van tokenisation is de verhandelbaarheid. Die is bij tokens potentieel zelfs nog groter dan bij aandelen. Als er goede digitale marktplaatsen voorhanden zijn, dan kunnen tokens in principe dag en nacht worden verhandeld. Elke belegger weet: hoe meer liquiditeit en hoe meer vraag en aanbod, des te beter de prijsvorming. Vooral bij zaken die nu heel illiquide zijn, zou dit een enorme vooruitgang betekenen. Denk aan luxewoningen of private schuldbewijzen.

"Tokens kunnen in principe dag en nacht worden verhandeld"

3. Mogelijkheid tot profileren
Vermogensbeheerders en banken zien tokenisation wellicht als gevaar. Het zou immers ten koste kunnen gaan van hun beleggingsfondsen en ETF’s. Maar volgens CAIA biedt het juist kansen. Tokens mogen interessant en rendabel ogen. Het is wel een hele complexe en grote markt. Dat biedt vermogensbeheerders alle kans zich te profileren. Er zullen immers specialisten moeten bestaan die particulieren helpen de juiste keuzes te maken in een woud van tokens.

Het succes van tokenisation valt of staat bij een goed functionerende markt. Om van tokens een even groot succes te maken als aandelen of obligaties zal de overheid moeten zorgen voor een scherp toezicht. Vermogensbeheerders zullen moeten komen met degelijke analyses, er moeten technologisch betrouwbare beursplatforms komen, en juridisch moeten de rechten en plichten goed zijn afgebakend.

Kansrijke alternatives

Volgens CAIA zou je tokens in principe voor alle soorten alternatives kunnen gebruiken. De brancheorganisatie onderscheidt momenteel zeven categorieën. In volgorde van omvang zijn dat:

  1. Niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity en venture capital)
  2. Hedgefondsen
  3. Vastgoed
  4. Infrastructuur
  5. Natuurlijke hulpbronnen
  6. Particuliere schulden

Maar er zouden er nog best een paar bij kunnen komen: kunst bijvoorbeeld, sport, of subcategorieën als luxewoningen en hotels. De mogelijkheden met tokenisation zijn enorm. Deze vorm van beleggen zou wel eens héél groot kunnen worden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus