Nieuws

Obligatiehouders klagen over gebrek aan informatie

Steeds meer Europese bedrijven zeggen door de coronapandemie conference calls af. Voor obligatiehouders is dat een probleem, want zij moeten nu keuzes maken zonder actuele informatie.

Het aantal faillissementen door de coronacrisis valt tot nu toe mee. Toch heerst er bij obligatiehouders grote onzekerheid doordat steeds meer bedrijven - met name in Europa - weigeren informatie te geven over hun financiële situatie.

Dat is de strekking van een artikel van Bloomberg. Het mediabedrijf noemt als voorbeelden Hema, Selecta, Telepizza en Lecta. Dit zijn bedrijven die onlangs conference calls met analisten en schuldbezitters hebben afgezegd zonder veel uitleg te geven over het waarom.

Niet beursgenoteerd

Veel van deze bedrijven zijn, doordat ze in privaat eigendom zijn, niet verplicht jaar- of kwartaalcijfers te publiceren. De Hema is bijvoorbeeld eigendom van Marcel Boekhoorn. Telepizza en Selecta zijn van investeringsmaatschappij KKR. 

Voor de obligatiehouders betekent dit dat ze volledig in het duister tasten. Velen denken dat het uitstellen van berichtgeving duidt op grote problemen. Het gevolg is kelderende obligatiekoersen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Selecta.

Gemengde berichten uit bedrijven kunnen nog voor extra verwarring zorgen. Boekhoorn riep bijvoorbeeld begin april schuldeisers op een deel van de schade voor hun rekening te nemen in de vorm van schuldsanering. In ruil zou hij dan extra vermogen bijstorten om een faillissement af te wenden. Een paar weken later heette het alweer dat het een stuk beter ging in zowel de fysieke Hema-winkels als online.

Verschil tussen VS en Europa

Schuldeigenaren schieten met dit soort nieuws weinig op. Die hebben harde cijfers nodig over de kasvoorraden, liquiditeit, omzet, bankleningen et cetera. Alleen dan kunnen ze de risico’s goed inschatten.

“Verantwoorde managers zouden juist in deze tijden investeerders op de hoogte moeten stellen over het wel en wee van hun bedrijf. We hebben die informatie nodig om de situatie te kunnen inschatten en besluiten te nemen,” aldus Senan Kiran, een obligatieanalist bij Muzinich & Co dat een high-yield obligatieportefeuille heeft van 32 miljard dollar.

Volgens Bloomberg is een gebrek aan transparantie al langere tijd een probleem van Europese junk bonds, wat obligatiehouders alleen maar achterdochtiger maakt. Volgens de Wall Street Journal is dat ook een van de redenen voor het groeiende verschil in waardering tussen Europese en Amerikaanse junk bonds.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen