Het is weer tijd voor een oliesector-outperformance? Olieaandelen doen het al jaren heel veel slechter dan het beursgemiddelde. Krijgen we in 2020 het inhaaleffect? 3 januari 2020 09:00 • Door IEXProfs Redactie Oliebedrijven en hun toeleveranciers zitten op de beurs al jaren in het verdomhoekje. Ook 2019 was weer een matig jaar voor aandelen als RDS, BP, Exxon en Schlumberger. Daar zijn meerdere redenen voor. Denk aan de sterke productie van schaliegas en –olie in de VS die de prijzen van olie en gas drukt, de groei van duurzame alternatieven zoals wind en zonne-energie en institutionele beleggers die olie-aandelen uit ESG-overwegingen steeds vaker links laten liggen. Twee kampen Sommige analisten hebben daardoor hun vertrouwen in de oliesector grotendeels verloren. Dat geldt onder meer voor de analisten van Morgan Stanley en CIBC Capital Markets. Maar dat geldt niet voor iedereen. Integendeel, eind vorig jaar waren er meerdere analisten die een goed 2020 voorspelden, waaronder analisten van Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, J.P. Morgan en Citigroup. Opec en opkomende markten Drie vaak genoemde redenen voor een rebound zijn de productieverlagingen voor 2020 door oliekartel Opec, een hogere economische groei in opkomende markten en hoge schulden in de Amerikaanse schaliesector, die voor een shake-out zullen zorgen. Een vierde reden is dat olieaandelen historisch gezien goedkoop zijn, zeker als het relatief hoge dividendrendement in ogenschouw wordt genomen. Hoe goedkoop olieaandelen daadwerkelijk zijn, blijkt onder andere uit een grafiek op twitter van analist Octavio Costa van Crescat Capital, waarin de marktkapitalisatie van de olie-industrie is afgezet tegen de omzet, een soort gemiddelde koers-omzetverhouding. Daaruit blijkt dat deze sector het laagste waarderingsniveau heeft bereikt in de laatste 20 jaar. “Oil-service stocks have never looked so cheap”, constateert Costa dan ook in de tweet. Energy service stocks never looked so cheap.Price to sales ratio now below times that preceded major bottoms.One of the few industries trading at 1x annual revenues. Commodities are historically undervalued, plenty value to be found. pic.twitter.com/jHuDCwoNb6 — Otavio (Tavi) Costa (@TaviCosta) December 26, 2019 In perspectief De optimistische geluiden van analisten moeten wel in perspectief worden geplaatst. J.P. Morgan is bijvoorbeeld wel positief over de korte termijn, maar niet over de lange, omdat er op de lange duur een vrij grote kans blijft bestaan op overproductie, dus lagere olieprijzen. Daarnaast hebben analisten de laatste jaren zich wel vaker positief uitgesproken over olieaandelen, waar ze dan later weer op moesten terugkomen. Lees ook: De belangrijkste trend van de laatste jaren was de schalierevolutie De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.