Nieuws

ESG-mandaten groeien tegen de trend in

Vermogensbeheerders hebben de hoeveelheid mandaten in 2018 licht zien dalen tegenover het jaar ervoor. De ESG-mandaten stegen daarentegen met meer dan 20%.

Vermogensbeheerders hebben in 2018 de hoeveelheid beleggingsmandaten licht zien teruglopen met 3%. Uitzondering op de regel waren ESG-mandaten, waarbij alleen belegd mag worden in duurzame, sociaal verantwoorde en goed bestuurde bedrijven. Die stegen met 23,3% tegenover 2017.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Thinking Ahead Institute, in samenwerking met het blad Pensions & Investments. Uit onderzoek blijkt verder dat al het door fondsmanagers beheerde ESG-vermogen in 2018 eveneens is toegenomen met 17,8%.

Mandaten

Mandaten zijn grote sommen met geld die aan vermogensbeheerders worden toevertrouwd door bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Vooral duurzaamheid en good governance blijken voor deze beleggers van toenemend belang. Groei en winst worden tegelijkertijd iets minder belangrijk.

"Duurzaamheid is als thema voor beleggers niet meer weg te denken. Praten erover wordt steeds meer omgezet in actie," zegt Bob Collie hoofd onderzoek bij het Thinking Ahead Institute.

ETF's 

De trend richting passieve ESG-beleggingen wordt ook bevestigd door een deze week verschenen onderzoek van consultancybureau ETFGI, meldt ETF-Express.

Volgens ETFGI was er in september met 47,33 miljard dollar nog nooit eerder zoveel nieuw geld belegd in ETF's met een ESG-keurmerk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen