Ondergang sterbelegger toont voordelen indexbeleggen De ondergang van de Britse sterbelegger Neil Woodford drukt beleggers met de neus op de feiten. Actief management is niet altijd beter. 13 juni 2019 09:30 • Door IEXProfs Redactie Robin Powell van The Evidence-Based Investor is iemand die graag af en toe een gokje waagt op de beurs. Het is een hobby, vergelijkbaar met die van een autofreak die graag oldtimers koopt om er lekker aan te sleutelen. Het is niet per se de meest verstandige manier van beleggen. Integendeel zelfs. Powell heeft niks tegen actieve fondsmanagers, maar een verstandig belegger kiest voor een andere weg en koopt een mandje met indexfondsen. Dat is goedkoper, minder risicovol en levert vaak nog meer op ook. Een goed pleidooi voor het passieve beleggen is volgens hem te lezen in een blog van Monevator. Het gaat over Neil Woodford, een man met een grote reputatie onder actieve fondsmanagers die de laatste maanden echter onder grote druk is komen te staan. Eigen fonds Woodford bouwde zijn goede naam op als fondsmanager bij Invesco. Het waren succesvolle jaren waarin hij de index bijna altijd versloeg. Het was een kunstje dat hij dacht te kunnen herhalen met een eigen fonds. En in 2014 was het zover: het Woodford Equity Income fonds was geboren en beleggers stroomden in horden toe. In 2017 tikte het fonds tien miljard pond aan. Maar omdat de resultaten uitbleven, begonnen beleggers vanaf dat moment geld terug te trekken tot vier miljard pond dit jaar. Illiquide aandelen Voor Woofdford een ramp, omdat hij bleef zitten met relatief veel illiquide aandelen. En toen een grote belegger 250 miljoen pond dreigde terug te trekken, moest hij het fonds noodgedwongen sluiten. Woodford kreeg daarna de hele wereld over zich heen. Beleggers vielen hem aan omdat hij teveel verdient, en omdat hij de portefeuille slecht uitgebalanceerd heeft. En er werd gediscussieerd over de mogelijke rampspoed die pensioenfondsen te wachten staat, omdat ook zij door de lage rente met enorme hoeveelheden illiquide effecten zitten. De belangrijkste les wordt volgens Powell echter vaak vergeten: Woodford is geen crimineel, maar een feilbaar mens zoals zoveel actieve managers. Feit is dat het voor een gemiddelde belegger veel verstandiger is om zich te richten op indexfondsen. Die presteren gemiddeld vaak beter dan actieve fondsen, kosten minder en zijn veel veiliger. Als hobbyist kunt u natuurlijk altijd een gokje blijven wagen. Maar beschouw het dan ook echt als hobby, en niet als verzekering voor de oude dag of als nalatenschap voor uw kinderen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.