Marktaandeel ETF's in twee jaar tijd verdubbeld De beursvolatiliteit van 2018 heeft geen enkele negatieve invloed gehad op de Europese ETF-verkoop. Integendeel. Institutionele beleggers verhoogden hun ETF-beleggingen met 50%. 4 maart 2019 14:30 • Door IEXProfs Redactie Ruime keuze, lage kosten, grote liquiditeit en prima resultaten waren voor hen doorslaggevend om voor passief te kiezen. De onrust op de aandelenmarkt in 2018 heeft de groei van de Europese ETF-markt niet gestopt. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenwich Associates onder 127 institutionele beleggers waar ETF Express over bericht. Beleggers verhoogden hun ETF-beleggingen in 2018 met 50%. In absolute getallen kwam dat neer op 315,8 miljard dollar, een bedrag dat alleen in 2017 overtroffen werd. Het marktaandeel van ETF’s steeg daarvoor verder tot 15%, tegenover 7,6% in 2016. Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd. Marktvolatiliteit Opvallend is dat veel institutionele beleggers aangeven dat de grote marktvolatiliteit in 2018 en de groeiende zorgen over de wereldeconomie juist hebben bijgedragen aan de verschuiving richting ETF’s. Zo laat een Nederlandse verzekeringsmaatschappij weten dat niet alleen het kostenvoordeel van ETF's aanspreekt, maar ook het gemak om vrij snel en eenvoudig de exposure naar een markt te kunnen verhogen of verlagen. Een Noorse vermogensbeheerder voegt toe: “ETF’s zijn makkelijker verhandelbaar dan opties. Er zijn bovendien zo veel niche-producten te koop, waardoor de ETF-markt een grotere variatie biedt dan actieve beleggingsfondsen.” Kind van de rekening Kind van de rekening zijn de actieve fondsen die niet alleen tegenvallend hebben gepresteerd maar ook qua diversiteit naar de kroon gestoken worden door de ETF's. Een goed voorbeeld zijn volgens de studie de zogenoemde smart bèta- en factor-based ETF’s. Een op de drie institutionele beleggers geeft aan deze vorm van ETF's met meer dan 10% te willen uitbreiden de komende twaalf maanden. Bij smart bèta-ETF's wordt geprobeerd de markt te verslaan door bijvoorbeeld te beleggen in aandelen die het de laatste tijd erg goed doen (trendbeleggen) of aandelen met een bepaalde onderwaardering (waardebeleggen). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.