Ook het timen van factoren heeft geen zin Actief fondsbeheer blijft een lastige zaak. Ook een factoraanpak biedt absoluut geen garantie op het verslaan van de index. 14 februari 2019 09:00 • Door IEXProfs Redactie Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat beleggingsfondsen beter presteren dan de index door gebruik te maken van de strategieën stockpicking of timen van bear- en bullmarkets. Iets beter – maar nog steeds niet overtuigend - zijn de resultaten voor beleggingsfondsen die zich richten op het timen van factoren gedurende verschillende fases van de economische conjunctuur. Dat zegt Larry Swedroe, directeur onderzoek bij de BAM Alliance, in zijn blog No Point To Timing Factors. Wetenschappelijk onderzoek Swedroe ploegde voor zijn conclusie een hele serie wetenschappelijke publicaties door. De onderzochte factoren zijn daarbij grofweg hetzelfde variërend van momentumbeleggen tot het selecteren van aandelen op basis van omvang, value/onderwaardering, winstgevendheid en/of investeringsniveau. Maar geen van de studies biedt dus hard bewijs dat een gemiddelde fondsbelegger hiermee de index verslaat zonder daarbij onverantwoorde risico’s te nemen. Diversificatie Toch kan Swedroe zich voorstellen dat beleggers zich laten verleiden te spelen met factoren. Zijn advies is dan wel doe het voorzichtig en gespreid. “Als je toch wilt zondigen, doe het dan een beetje.” Voor Swedroe betekent een beetje zondigen een portefeuille waar niet alles wordt gewed op één enkele factor, maar een serie van factoren die onderling zo min mogelijke samenhang (correlatie) vertonen. Op die manier is de risk-reward verhouding het beste. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.