Nieuws

DWS: Amerikaanse aandelen terug naar langetermijngemiddelde

De Amerikaanse S&P is na de recente daling niet langer peperduur, maar precies gemiddeld gewaardeerd. Twijfels bij beleggers hebben de K/W volgens DWS naar beneden geduwd. Instapmoment?

De koers-winstverhouding (K/W) van een aandeel is een imperfecte maar populaire indicator om aandelen te waarderen. Bij DWS noemen ze de K/W-ratio ook wel de hotdog van de aandelenwaarderingen. "Iedereen weet dat er elegantere en meer uitgebalanceerde alternatieven zijn, maar toch blijft het ieders lieveling," vertelt aandelenstrateeg Thomas Bucher bij DWS, de beleggingstak van Deutsche Bank.

Met de koerswinstverhouding van de S&P 500 is in het afgelopen het nodige gebeurd. 2018 was volgens Bucher een opmerkelijk jaar. "De K/W stond in januari 2018 op zijn piek met 23, maar zakte daarna terug tot het huidige niveau van rond de 17. Daarmee zijn aandelen tegenwoordig aanzienlijk goedkoper dan in september 2016, dus nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.”

Twijfels jagen K/W omlaag

De daling van de Amerikaanse K/W is volgens DWS te wijten aan het naderende einde van de cyclus en twijfels over de houdbaarheid van de Amerikaanse recordwinsten. Blucher: "Maar er zijn ook grote twijfels over het economische en buitenlandse beleid van het Witte Huis.”

De K/W-ratio van de S&P zit nu bijna precies in lijn met het gemiddelde van de afgelopen decennia. "Maar dat vormt nog geen reden voor euforie en betekent weinig voor de kortetermijnvooruitzichten op de markt," aldus Bucher.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus