Nieuws

Bankiers laven zich aan welvaart van de rijken

Zelden is er in zo korte tijd zoveel rijkdom bijgekomen als de afgelopen tien jaar. Voor private bankers was daarmee de tafel gedekt. De vraag is hoe lang het feestmaal nog duurt.

Canadese vastgoed- en marihuanamiljonairs, Zwitserse ondernemers, kleptocratische Saudi’s, Zuid-Amerikaanse vluchtelingsmiljonairs in Florida en de 2000 miljonairs die er elke dag in Azië bijkomen.

Het is zomaar een greep uit de groep rijken die er de afgelopen jaren met sprongen op vooruit zijn gegaan. Voor zakenbanken als UBS, Morgan Stanley en Bank of America zijn ze goud waard.

Tien jaar geleden, toen banken en wereldeconomie op de rand van de afgrond balanceerden, durfde niemand te dromen van een welvaartsexplosie. En toch is het gebeurd.

De wereldwijde private welvaart bereikte volgens de Boston Consulting Group vorig jaar een record van 201,9 biljoen dollar. De kunst voor investmentbankers is hoe bij die berg met geld te komen.

Goldrush

De voornaamste oorzaak voor de welvaartsexplosie was de lage rente, waar vooral mensen met hoge vermogens van profiteerden. De omstandigheden waren per land en regio echter heel verschillend, stelt Bloomberg in het artikel "The $200 trillion goldrush that has reshaped private banking." 

De Zwitsers verloren bijvoorbeeld hun bankgeheim en daarmee een deel van de oude clientèle met zwart geld. Van de andere kant kregen ze er veel klanten uit eigen land voor terug.

Europa en de VS kregen te maken met veel strengere toezichtregels waar de banken mee moesten leren omgaan. Het was een extra steuntje in de rug voor de ETF-markt die de wereld in sneltreinvaart heeft veroverd.

China

De grootste verandering was echter de opkomst van Chinese en in mindere mate ook Russische en Indische miljonairs. Vooral de Chinezen proberen steeds meer van hun geld in het buitenland onder te brengen.

En daar kunnen ze wel wat hulp van bankiers bij gebruiken. Het enige lastige is dat de Chinese overheid nog probeert te voorkomen dat er grote hoeveelheden geld naar het buitenland vloeien.

Toch blijft China volgens Bloomberg nog jaren de grootste goudader voor bankiers.

Geldregen

Er zijn echter ook gevaren die het private bank-feestje kunnen bederven. Dat is volgens Bloomberg allereerst de geldregen van centrale banken, die niet eindeloos kan blijven vallen.

Daarnaast zijn er de hoge schulden in China, wereldwijd populisme en handelsoorlogen tussen de VS en de rest van de wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente