Nieuws

Smart bèta-ETF's hebben moeite volwassen te worden

De markt voor ETF's groeit razendsnel, maar die voor de sub-categorie smart bèta blijft achter. Nog te onvolwassen, oordelen professionele beleggers.

De markt voor ETF’s heeft in Europa een stormachtige groei doorgemaakt. Maar het zijn vooralsnog vooral de meest basale vormen van indexproducten die institutionele beleggers interesseren.

Complexere ETF’s die zich richten op bepaalde factoren zoals dividend, momentum of onderwaardering - smart bèta-ETF’s - blijven nog een beetje achter, ook al is de interesse groot.

Dat blijkt uit een recentelijk verschenen enquête onder 163 Europese institutionele beleggers van de Edhec Business School

Gebrek aan transparantie

Beleggers geven als redenen voor hun terughoudendheid onder meer een gebrek aan transparantie en een duidelijk risicoprofiel. In het geval van obligatiestrategieën hebben beleggers bovendien twijfels over de volwassenheid van smart bèta-producten, met name bij high yield-obligaties.

De interesse is er overigens wel degelijk. Institutionele beleggers zijn net als alle andere beleggers op zoek naar dat kleine beetje extra rendement. 

Smart bèta-ETF's worden gezien als grote concurrenten van de actieve beleggingsfondsen die hetzelfde willen bereiken. Maar het ontbreekt dus nog aan de juiste slimme passieve producten.

ESG, opkomende markten, hedgefondsen

In de aandelensfeer zouden beleggers graag meer ontwikkelingen zien op het gebied van long-short ETF-strategieën, opkomende markten en duurzame en maatschappelijk verantwoorde ETF's. 

De groeicijfers voor de ETF-industrie als geheel zijn natuurlijk niet slecht. Tussen 2006 en 2017 is het beheerd vermogen van 1610 Europese ETF’s gegroeid van 94 miljard dollar naar 762 miljard dollar.

De helft van de respondenten in het Edhec-onderzoek geeft bovendien aan dat ze graag een nog groter deel van hun portefeuille willen inrichten met ETF’s.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met de tevredenheidgraad, die bij aandelenbeleggers bij 97% ligt en bij beleggers in staatsobligaties bij 92%. Vooral het kostenvoordeel ten opzichte van actieve beleggingsfondsen wordt geroemd.

Minder tevreden

Van de andere kant is er slechts bij 17% van de ondervraagden tevredenheid over hedgefonds-ETF's. Minder dan 20% van de respondenten zegt gebruik te maken van smart bèta-strategieën voor obligaties.

Bij aandelen is dat duidelijk meer met 46%, maar ook dat is volgens Edhec nog ruim onder de maat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?