Smart bèta-ETF's hebben moeite volwassen te worden De markt voor ETF's groeit razendsnel, maar die voor de sub-categorie smart bèta blijft achter. Nog te onvolwassen, oordelen professionele beleggers. 19 november 2018 08:30 • Door IEXProfs Redactie De markt voor ETF’s heeft in Europa een stormachtige groei doorgemaakt. Maar het zijn vooralsnog vooral de meest basale vormen van indexproducten die institutionele beleggers interesseren. Complexere ETF’s die zich richten op bepaalde factoren zoals dividend, momentum of onderwaardering - smart bèta-ETF’s - blijven nog een beetje achter, ook al is de interesse groot. Dat blijkt uit een recentelijk verschenen enquête onder 163 Europese institutionele beleggers van de Edhec Business School. Gebrek aan transparantie Beleggers geven als redenen voor hun terughoudendheid onder meer een gebrek aan transparantie en een duidelijk risicoprofiel. In het geval van obligatiestrategieën hebben beleggers bovendien twijfels over de volwassenheid van smart bèta-producten, met name bij high yield-obligaties. De interesse is er overigens wel degelijk. Institutionele beleggers zijn net als alle andere beleggers op zoek naar dat kleine beetje extra rendement. Smart bèta-ETF's worden gezien als grote concurrenten van de actieve beleggingsfondsen die hetzelfde willen bereiken. Maar het ontbreekt dus nog aan de juiste slimme passieve producten. ESG, opkomende markten, hedgefondsen In de aandelensfeer zouden beleggers graag meer ontwikkelingen zien op het gebied van long-short ETF-strategieën, opkomende markten en duurzame en maatschappelijk verantwoorde ETF's. De groeicijfers voor de ETF-industrie als geheel zijn natuurlijk niet slecht. Tussen 2006 en 2017 is het beheerd vermogen van 1610 Europese ETF’s gegroeid van 94 miljard dollar naar 762 miljard dollar. De helft van de respondenten in het Edhec-onderzoek geeft bovendien aan dat ze graag een nog groter deel van hun portefeuille willen inrichten met ETF’s. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de tevredenheidgraad, die bij aandelenbeleggers bij 97% ligt en bij beleggers in staatsobligaties bij 92%. Vooral het kostenvoordeel ten opzichte van actieve beleggingsfondsen wordt geroemd. Minder tevreden Van de andere kant is er slechts bij 17% van de ondervraagden tevredenheid over hedgefonds-ETF's. Minder dan 20% van de respondenten zegt gebruik te maken van smart bèta-strategieën voor obligaties. Bij aandelen is dat duidelijk meer met 46%, maar ook dat is volgens Edhec nog ruim onder de maat. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.