Nieuws

Candriam: Rente Duitse Bund volgend jaar naar 0,9%

Wie kiest voor obligaties, doet er niet verstandig aan langlopend Duits papier in huis te halen. Dat is de mening van Candriam, die de Duitse langlopende rente scherp ziet oplopen. Waar moet je dan wel zitten?

Vermogensbeheerder Candriam verwacht dat de rente op 10-jarige Duitse staatsobligaties binnen de komende 12 maanden scherp stijgt naar 0,9%. De huidige rentestand bedraagt 0,32%, 16 basispunten minder dan op de eerste handelsdag van dit jaar.

De verwachte stijging levert automatisch een forse koersdaling van de Bund op. Het verklaart waarom de Frans-Belgische vermogensbeheerder weinig enthousiast is over dit papier. Dat geldt overigens ook voor het grootste deel van de Europese staatsobligatiemarkt.

Candriam zegt sinds januari te hebben geprofiteerd van de onderwogen positie in Italiaans staatspapier. “Italië blijft kwetsbaar voor het populistische beleid van de nieuwe regering. We blijven de voorkeur geven aan Portugese en Spaanse staatsobligaties en behouden een onderwogen positie in Italiaans staatspapier.”

De vlucht in EMD harde valuta

Waar moet je nu zitten? Candriam blijft in zijn nieuwste obligatie-outlook vooral positief over in harde valuta's uitgegeven schuldpapier uit opkomende landen. Over het risico van een handelsoorlog maakt Candriam zich vooralsnog niet al te veel zorgen. "Dat risico wordt gecompenseerd door wereldwijde groei en een goed presterende grondstoffenmarkt."

De vermogensbeheerder verwacht voor de komende 12 maanden een rendement van 4,6% in EMD harde valuta te kunnen behalen. Candriam is overwogen in landen die grondstoffen exporteren, zoals Angola, Ecuador, Kazachstan, Nigeria, Brazilië en Mexico. Nee, niet Rusland, want dat is kwetsbaar voor verdere Amerikaanse sancties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus