Strategic bèta-ETF's groeien sneller dan de rest Uit data van Morningstar blijkt dat er in 2018 meer geld in strategic bèta-ETF's ging dan in reguliere ETF's. 10 augustus 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie De flows in en uit strategic bèta-ETF's zijn goed voor 12% van de totale ETF-flows in Europa in het eerste halfjaar en het marktaandeel in de totale ETF-industrie bedraagt 8,4%, aldus Morningstar. De autonome groei van strategic bèta-ETF's - daaronder schaart de fondsbeoordelaar ETF's die zich niet aan een benchmark houden - ligt hoger dan de rest van de industrie. Gedurende de eerste helft van 2018 wisten deze ETF's 2,8 miljard euro aan vermogen op te halen, waarmee het totale vermogen onder beheer per 30 juni 2018 uitkomt op 58,2 miljard euro. De Europese ETF-industrie als geheel telt 2,379 ETF's en die hebben samen ruim 23 miljard euro nieuw geld opgehaald in het eerste halfjaar. Hun beheerd vermogen bedraagt 638 miljard euro, becijfert Morningstar. Ook uitstroom Maar niet alle strategische ETF's zagen geld instromen. "Van de strategic bèta-ETF's zijn er 192 te karakteriseren als rendement-georiënteerde ETF's die strategieën volgen die zijn gebaseerd op factoren zoals dividend, fundamentals, momentum of kwaliteit. Deze kampten in het eerste halfjaar met uitstroom van vermogen: er ging per saldo 281 miljoen euro uit, waarmee het beheerd vermogen daalde naar 39 miljard euro per ultimo juni." Verder zijn er 30 risico-georiënteerde producten waarvan de meeste low-vol gericht zijn. "Ook die kenden uitstroom, want er werd per saldo 406 miljoen euro aan onttrokken, waardoor het beheerd vermogen daalde naar 5,7 miljard euro." In de Morningstar-categorie overig, waar voornamelijk gelijkgewogen fondsen of niet-traditionele grondstoffen in zitten, was wel sprake van instroom. Die 160 fondsen wisten samen 3,5 miljard euro op te halen waarmee hun beheerd vermogen uitkomt op 13,6 miljard euro. De instroom werd aangewakkerd door de interesse van beleggers voor fondsen die exposure hebben naar robotica en mandjes grondstoffen, aldus Morningstar. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.