Nieuws

Pas op met Chinese aandelen

Glen Finegan van Janus Henderson Investors staat nog altijd niet te trappelen om de Chinese aandelenbeurs op te zoeken. Wel is hij enthousiast over de nieuwe politieke wind die in Zuid-Afrika waait.

Glen Finegan, hoofd van Global Emerging Market Equities en mede-portfoliomanager van Janus henderson Emerging Markets Fund, praat beleggers bij over aandelen opkomende markten.

Deze outlook begint met een korte terugblik. Het eerste kwartaal verliep niet al te best. Daarin stonden aandelen opkomende markten niet alleen, zo constateert Finegan.

"Zorgen over de hoge waardering van aandelen, een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China en toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten hebben afgelopen kwartaal geleid tot meer volatiliteit en een daling van de wereldwijde aandelenmarkten. Over het algemeen daalden aandelen uit opkomende markten ook. De Filipijnen, Polen en Indonesië waren de zwakste markten, terwijl Brazilië, Pakistan en Egypte het beste presteerden."

Glen Finegan

High conviction first

Glen Finegan is een stockpicker die voor de lange termijn gaat. "Wij zijn ervan overtuigd dat je de beste kansen vindt met een bottom-up benadering voor aandelenselectie en een lange beleggingshorizon bij het beoordelen van de waarde van bedrijven. In plaats van simpelweg de grootste bedrijven uit de index te kopen, stellen we een high conviction-portefeuille samen van redelijk gewaardeerde, hoogwaardige bedrijven die alleen onze beste ideeën weerspiegelen."

Lees ook: Liever Afrikaans bier dan Chinese tech

Misschien nog belangrijker dan de waardering van een aandeel is de kwaliteit van het bestuur. Zeker in een markt, waarin het niet altijd even nauw wordt genomen met de belangen van de kleine aandeelhouder, is een goede corporate governance essentieel.

Daarnaast moet er natuurlijk winst worden gemaakt. Het bestuur van bedrijven moet volgens Finegan twee dingen goed doen over een lange periode. Dat is het concurrentievoordeel en de winsten maximaliseren.

Daarbij moeten de winsten worden geherinvesteerd om het succes van het bedrijf te bestendigen. "In de opkomende markten zijn de risico's groter. Daarom besteden we meer tijd om vertrouwen te krijgen in de kwaliteit van het management."

Contraire voorkeuren

"We benadrukken nu al enige tijd dat de waardering van veel kwalitatieve Aziatische bedrijven te hoog is en dat is dan ook terug te zien in onze huidige positionering. Wij hebben een voorkeur voor bedrijven, die genoteerd staan aan markten die last hadden van dalende grondstoffenprijzen, zoals Brazilië, Chili en Zuid-Afrika. Het economische schokeffect leidde tot zwakkere valuta's, aantrekkelijkere waarderingen en het aanlokkelijke vooruitzicht van beter nationaal bestuur," aldus Finegan.

De EM-belegger is blij met de nieuwe politieke wind die in Zuid-Afrika waait: "In 2016 had de opkomende middenklasse in Zuid-Afrika bij de verkiezingen een duidelijke boodschap voor de regerende ANC: minder corruptie en meer aandacht voor een betere levensstandaard. Na de benoeming van Cyril Ramaphosa als president is het vertrouwen in de managementteams van Zuid-Afrikaanse bedrijven gestegen en we verwachten dat de particuliere investeringen aantrekken na een lange periode van stagnatie."

Weg van China

Onderwijl blijft de exposure van de opkomende marktenportfeuille van Janus Henderson Investors naar Chinese aandelen beperkt. De reden hiervoor is het grote aantal staatsbedrijven in het land, dat leidt tot zorgen over de afstemming met de belangen van minderheidsaandeelhouders.

Tegen een achtergrond van schuldafbouw is er ook het grote risico dat aan grote, particuliere Chinese bedrijven met veel cash gevraagd wordt om voor de regering 'nationale diensten’ uit te voeren in plaats van zich te richten op duurzame groei en winst uit te keren aan aandeelhouders. "Zo hebben we de afgelopen twaalf maanden enkele dubieuze beslissingen voor de allocatie van kapitaal door toonaangevende Chinese internetbedrijven voorbij zien komen."

Dat wil niet zeggen dat Finegan China uitsluit van beleggingen. Hoewel volgens hem de kansen in China voor langetermijnbeleggers met een focus op absoluut rendement beperkt zijn, heeft zijn team wel een lijst opgesteld van interessante bedrijven die zijn genoteerd aan de markt voor A-aandelen.

Deze lijst blijft nog even voor wat die is. "Op dit moment zijn de waarderingen echter nog te hoog om te beleggen in deze bedrijven."

Vooruitzichten

Finegan is bezorgd over de huidige hoge risicobereidheid in de opkomende markten. Wel blijft hij voor de lange termijn positief over de kansen voor aandelenbeleggers.

"Dit komt vooral door de ondersteunende demografische trends, zoals bevolkingsgroei en de groei van de middenklasse, in grote delen van de ontwikkelende wereld."

Lees ook: Aandelen EM verdienen zwaardere weging

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen