Nieuws

Euro-dollar naar 1,40

Kan de euro-dollarkoers naar 1,40? Wie dit twee jaar geleden had voorspeld, was voor gek uitgemaakt. Nu is alles mogelijk, zeggen analisten.

Niets zo moeilijk als het voorspellen van valutakoersen. Neem de euro. Die begon 2017 nog als een dood vogeltje. Tegenover de dollar opende de Europese munt het jaar rond de 1,05 per dollar en veel analisten dachten dat het een kwestie van tijd was voor de grens van een dollar doorbroken zou worden. We gaan naar pariteit. Zeker weten, zo was de heersende opvatting.

Voor een verdere verzwakking van de euro was ook een duidelijke reden aan te wijzen. De Europese economie was in vergelijking met de Amerikaanse te zwak om een verder verval van de euro te voorkomen, zo dachten analisten. Misschien zou de koers zelfs wel voor het eerst sinds 2002 onder de 0,9 dollar vallen, voorspelde een enkele doemdenker.

Niet dus. De valuta-analisten bleken het allemaal fout te hebben. Gaandeweg 2017 verbeterde de macro-economische cijfers in Europa en banken zoals Goldman Sachs en Barclays begonnen hun euro-verwachtingen bij te stellen. De euro-dollarkoers steeg ondertussen volledig onverwacht met 14% tot rond de 1,20 dollar.

Fundamentals spreken in voordeel dollar

En daarmee is de koek nog niet op. Het jaar 2018 is net zo goed begonnen als 2017 eindigde en volgens veel analisten is een verdere eurorun richting 1,30 of misschien zelfs 1,40 dollar niet uitgesloten.

J.P. Morgan Asset Management is een van de euro-bulls, zo liet de vermogensbeheerder eerder deze maand weten. Niet dat alles in het voordeel van de euro spreekt, zegt J.P. Morgan AM. Macro-economisch heeft de dollar zelfs een streepje voor. Denk aan de sterke stijging van de bedrijfswinsten in de VS en de economische groei die dit jaar kan oplopen tot 3% of meer. Daar kan de eurozone niet tegenop.

Hetzelfde geldt voor de rente die in de VS nu al hoger is dan in Europa en als de Fed dit jaar met de verwachte drie renteverhogingen komt, wordt het beleggen in Amerikaanse obligaties alleen maar aantrekkelijker. Het verschil tussen de tienjaars Bund en Treasuries bedraagt inmiddels 2,2%.

Lees ook: Hoe diep kan de dollar vallen?

Handelsbalans

Maar daar staat tegenover dat de Amerikanen een groot tekort hebben op de handelsbalans dat gepaard gaat met een al even zorgwekkend begrotingstekort, dat als Trump zijn zin krijgt explosief toeneem. Voor J.P. Morgan AM is dat de doorslaggevende reden om positief te zijn over de euro en negatief over de dollar. 

Deutsche Bank denkt er precies hetzelfde over. "Dit is de grote steun in de rug voor de euro en tegenwind voor de dollar," zegt strateeg Alan Ruskin over de handelsbalans. Volgens hem zijn de VS en Europa elkaars spiegelbeeld. Terwijl de VS ergens 600 miljard dollar vandaan moeten halen om hun handelstekort af te dekken, moeten de Europeanen een bestemming vinden voor hun overschot van 600 miljard.

Tel daarbij op het groeiende aantal Amerikaanse beleggers dat kiest voor Europese aandelen in plaats van Amerikaanse en je hebt de factoren die een stijging van de dollar in de weg staan. 

Full-blown handelsoorlog

En de tegenwind voor de dollar kan volgens sommigen nog groter worden als er een full-blown handelsoorlog uitbreekt. Paresh Upadhyaya, een portefeuillebeheerder van Amundi Pioneer Asset Management, schatte die kans onlangs bij Bloomberg in op 30%. "De kans is gestegen nu er een aantal gematigde mensen uit de regering Trump zijn vertrokken, zoals minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson en economisch adviseur Gary Cohn."

Als de handelsoorlog er echt komt, dan kan de euro-dollarkoers volgens Upadyaya oplopen naar 1,40.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen