Grote oliebedrijven zijn helemaal terug Voor olieconcerns zal 2018 het beste jaar worden in twintig jaar, aldus Goldman Sachs. De concurrentie is weggevaagd door de lage olieprijs. 15 december 2017 10:45 • Door IEXProfs Redactie Michele Della Vigna, olie-expert van zakenbank Goldman Sachs, zegt dat olieconcerns in staat zijn om massaal dividend uit te keren. Ze zullen volgens Della Vigna ook flink profiteren van belastingvoordelen in landen die afhankelijk zijn van olie-import. Maar het succes van de grotere olieconcerns is vooral te danken aan de lage olieprijs. Deze heeft ervoor gezorgd dat oliebedrijven aanzienlijk in hun kosten hebben gesneden. Daarnaast zorgt de lage prijs ervoor dat de concurrentie het moeilijker heeft. Drie jaar geleden werd olie verhandeld voor 120 dollar per vat. Dat klinkt heel erg aantrekkelijk voor oliebedrijven, maar volgens Della Vigna was het een nachtmerriescenario voor de grotere concerns. De hoge olieprijs zorgde ervoor dat tal van nieuwkomers de markt afroomden. Veel minder investeringen Het eten werd voor hun neus weggekaapt, aldus Della Vigna. Drie jaar geleden halveerde de olieprijs en de afgelopen jaren was deze gemiddeld 50 dollar per vat. Dit heeft ervoor gezorgd dat de investeringen in de sector aanzienlijk werden teruggeschroefd. Volgens Della Vigna gaat het om een bedrag van 1000 miljard dollar. Grote olieconcerns verminderden hun kostenbasis, maar het waren vooral de kleinere partijen die de prijs betaalden. In de afgelopen drie jaar waren de zeven grootste olieconcerns verantwoordelijk voor 90% van de investeringen in de olie- en gasindustrie. In de jaren voorafgaand aan de scherpe daling van de olieprijs was dit 50%. De grotere olieconcerns hebben ook hun technologie op orde gebracht. Dit betekent onder andere dat het op dit moment goedkoper is om olie vanuit diepe wateren naar boven te pompen dan het oppompen via schalie-technologie. De sector is daarmee klaar voor een periode van lagere maar stabiele olieprijzen. Dat geldt vooral voor de grotere concerns. Hun succes zorgt ervoor dat de concentratie in de sector hoger is dan de afgelopen twintig jaar het geval was. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.