Nieuws

Beleggers hoeven niet bang te zijn voor de ECB

De ECB heeft aangekondigd dat het aankoopbeleid van obligaties volgend jaar wordt gehalveerd. Voor beleggers is dat geen reden tot zorg, zegt UBS.

Het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) het aankoopprogramma van obligaties volgend jaar halveert, hoeft voor beleggers geen reden tot zorg te zijn.

Uit de toelichting van Mario Draghi kan worden opgemaakt dat de monetaire geldkraan slechts geldelijk wordt dichtgedraaid. Europese aandelen blijven daardoor interessant. Alleen bij high yield-obligaties is het oppassen geblazen.

Dat stelt de Zwitserse bank en vermogensbeheerder UBS in de meest recente House View. CIO Mark Haevele van UBS Wealth Management wijst daarin ook op de Federal Reserve die al veel eerder dan de ECB overging tot tapering, in december 2013.

Beleggers reageerden toen geschokt. De aandelenindices zakten fors. Maar dat was slechts van korte duur toen beleggers inzagen dat met de lage inflatie het rentebeleid nog lang ondersteunend zou blijven.

Dure euro

UBS verwacht dat dit in Europa niet anders zal zijn. Het feit dat ECB-president Mario Draghi wijst op de lage inflatie en zijn zorg heeft geuit over de stijging van de euro ondersteunt dit alleen maar. 

Draghi maakte op 26 oktober bekend dat er vanaf januari 2018 in plaats van 60 miljard euro per maand nog slechts 30 miljard aan obligaties zal worden gekocht. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het opkoopprogramma met nog eens negen maanden wordt verlengd tot en met september 2018.

Economendiscussies

Onder economen heeft dit tot veel discussie geleid. Sommigen vrezen dat de ECB behind the curve raakt en de economie te lang ondersteund, wat tot gevolg kan hebben dat effecten en huizenprijzen doorschieten en er luchtbellen ontstaan.

Anderen wijzen op de inflatie die nog altijd ruim onder de 2% ligt. Zo lang dat het geval is, is er volgens hen geen enkele reden de economie af te remmen.

Haevele prijst Draghi, die volgens hem dovish  klinkt, maar hawkish handelt. Met andere woorden hij stelt beleggers van de ene kant gerust dat het allemaal heel langzaam gaat met het dichtdraaien van de geldkraan, terwijl hij in werkelijkheid wel degelijk op de rem trapt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen