Waarom complexe strategieën beter verkopen dan eenvoudige Het staat interessanter om ingewikkeld te doen. Ook al presteer je er niet beter mee. 11 april 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie Ondanks de opkomst van het indexbeleggen zijn complexe beleggingsstrategieën nog altijd zeer populair onder institutionele beleggers. Maar waarom? De resultaten zijn meestal niet beter dan het simpel volgen van een index. Volgens Ben Carlson, fondsmanager van Ritholtz Wealth Management, zijn hier vijf redenen voor. Op zijn blog geeft hij een overzicht: Het is interessantHet staat interessanter om ingewikkeld te doen. Een fondsmanager die de wereld rondreist, veel geld uitgeeft aan dinertjes met bestuurders en op de proppen komt met ingewikkelde strategieën komt bij veel instituten beter over dan iemand die focust op het laag houden van kosten, efficiënt werken, het voorkomen van domme fouten en het boeken van redelijke resultaten. Ego'sOnder fondsbeheerders is er sprake van een strijd tussen ego’s. Iedereen wil de beste zijn en daarom grijpen ze naar complexe strategieën om de benchmark te verslaan, maar functioneren doet het maar zelden. IntellectVeel fondsmanagers zijn hoogst intelligent. Voor hun is het onlogisch dat simpele strategieën ook kunnen werken. Het is beneden hun niveau. BenchmarkVoor beleggers geldt net als bij fondsbeheerders dat ze betere resultaten willen behalen dan de concurentie. Ook zij hebben daarom de neiging ingewikkelde beleggingsstrategieën een kans te geven. Soms ook omdat het voor hun een hogere bonus kan betekenen. SellsideHet is ook een kwestie van marketing. Complexe strategieën met veel ingewikkelde vaktermen en wiskundige berekeningen verkopen beter dan een simpel product. Op zich zou het woud aan complexe strategiëen niet zo’n probleem zijn als er niet zoveel zou misgaan. Naast het feit dat ingewikkeld vaak ook duur betekent, is een nog groter probleem dat ingewikkelde beleggingsstrategien moeilijk te controleren zijn. En slechte controle lokt crimineel gedrag uit. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.