EM nog altijd ondergewaardeerd De opkomende markten hadden het afgelopen jaar veel last van corruptie en dalende grondstoffenprijzen. Er zijn nu lichtpuntjes. 7 maart 2017 07:30 • Door IEXProfs Redactie De vooruitzichten voor aandelen uit de opkomende markten (EM) blijven goed, zelfs na een bijna absurd winstgevend aandelenjaar 2016. Dit zegt de zakenbank Grantham, Mayo & Van Otterloo (GMO) in een recent verschenen rapport. Dat het verrassend was hoe goed de beurs presteerde, kunt u gerust stellen gezien de grote hoeveelheid negatief nieuws. GMO geeft het voorbeeld van Brazilië, waar in 2016 de regering van Dilma Rousseff viel vanwege een corruptieschandaal en werd opgevolgd door een mogelijk nog corruptere regering. Van verschrikkelijk naar slecht Brazilië had verder veel last van de gekelderde olie- en grondstoffenprijzen. De economie belandde in een recessie en de rente en inflatie liepen op. En toch was Brazilië de best presterende aandelenmarkt van de wereld. Hoe kan dat? Arjun Divecha, hoofd EM bij GMO, verklaart het zo. In opkomende markten geldt voor beleggers dat je meer koerswinst boekt als de dingen van verschrikkelijk iets beter worden, dan als het van goed naar fantastisch gaat. Met andere woorden; de lichte verbetering die gaandeweg 2016 optraden bij bijvoorbeeld de grondstoffenprijzen en de Chinsese groei waren genoeg om de beurzen een enorme boost te geven. Discount Daarnaast waren aandelen uit opkomende markten ondergewaardeerd. Volgens GMO is het logisch dat aandelen uit geavanceerde markten zoals de VS, Europa en Japan een hogere waardering hebben dan opkomende markten omdat het om landen gaat met betere overheidsinstellingen. Maar veel meer dan 10% is overdreven. In werkelijkheid bedraagt de discount echter 30%. GMO is daarom positief over de opkomende markten. De vermogensbeheerder adviseert beleggers goed te kijken naar de trend. Het hoeft niet fantastisch te gaan, zo lang het maar van slecht iets beter wordt zijn de vooruitzichten voor aandelen goed. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.