Nieuws

EM nog altijd ondergewaardeerd

De opkomende markten hadden het afgelopen jaar veel last van corruptie en dalende grondstoffenprijzen. Er zijn nu lichtpuntjes.

De vooruitzichten voor aandelen uit de opkomende markten (EM) blijven goed, zelfs na een bijna absurd winstgevend aandelenjaar 2016. Dit zegt de zakenbank Grantham, Mayo & Van Otterloo (GMO) in een recent verschenen rapport.

Dat het verrassend was hoe goed de beurs presteerde, kunt u gerust stellen gezien de grote hoeveelheid negatief nieuws.

GMO geeft het voorbeeld van Brazilië, waar in 2016 de regering van Dilma Rousseff viel vanwege een corruptieschandaal en werd opgevolgd door een mogelijk nog corruptere regering.

Van verschrikkelijk naar slecht

Brazilië had verder veel last van de gekelderde olie- en grondstoffenprijzen. De economie belandde in een recessie en de rente en inflatie liepen op. En toch was Brazilië de best presterende aandelenmarkt van de wereld.

Hoe kan dat? Arjun Divecha, hoofd EM bij GMO, verklaart het zo. In opkomende markten geldt voor beleggers dat je meer koerswinst boekt als de dingen van verschrikkelijk iets beter worden, dan als het van goed naar fantastisch gaat.

Met andere woorden; de lichte verbetering die gaandeweg 2016 optraden bij bijvoorbeeld de grondstoffenprijzen en de Chinsese groei waren genoeg om de beurzen een enorme boost te geven.

Discount

Daarnaast waren aandelen uit opkomende markten ondergewaardeerd. Volgens GMO is het logisch dat aandelen uit geavanceerde markten zoals de VS, Europa en Japan een hogere waardering hebben dan opkomende markten omdat het om landen gaat met betere overheidsinstellingen.

Maar veel meer dan 10% is overdreven. In werkelijkheid bedraagt de discount echter 30%. GMO is daarom positief over de opkomende markten.

De vermogensbeheerder adviseert beleggers goed te kijken naar de trend. Het hoeft niet fantastisch te gaan, zo lang het maar van slecht iets beter wordt zijn de vooruitzichten voor aandelen goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen