EM nog altijd ondergewaardeerd De opkomende markten hadden het afgelopen jaar veel last van corruptie en dalende grondstoffenprijzen. Er zijn nu lichtpuntjes. 7 maart 2017 07:30 • Door IEXProfs Redactie De vooruitzichten voor aandelen uit de opkomende markten (EM) blijven goed, zelfs na een bijna absurd winstgevend aandelenjaar 2016. Dit zegt de zakenbank Grantham, Mayo & Van Otterloo (GMO) in een recent verschenen rapport. Dat het verrassend was hoe goed de beurs presteerde, kunt u gerust stellen gezien de grote hoeveelheid negatief nieuws. GMO geeft het voorbeeld van Brazilië, waar in 2016 de regering van Dilma Rousseff viel vanwege een corruptieschandaal en werd opgevolgd door een mogelijk nog corruptere regering. Van verschrikkelijk naar slecht Brazilië had verder veel last van de gekelderde olie- en grondstoffenprijzen. De economie belandde in een recessie en de rente en inflatie liepen op. En toch was Brazilië de best presterende aandelenmarkt van de wereld. Hoe kan dat? Arjun Divecha, hoofd EM bij GMO, verklaart het zo. In opkomende markten geldt voor beleggers dat je meer koerswinst boekt als de dingen van verschrikkelijk iets beter worden, dan als het van goed naar fantastisch gaat. Met andere woorden; de lichte verbetering die gaandeweg 2016 optraden bij bijvoorbeeld de grondstoffenprijzen en de Chinsese groei waren genoeg om de beurzen een enorme boost te geven. Discount Daarnaast waren aandelen uit opkomende markten ondergewaardeerd. Volgens GMO is het logisch dat aandelen uit geavanceerde markten zoals de VS, Europa en Japan een hogere waardering hebben dan opkomende markten omdat het om landen gaat met betere overheidsinstellingen. Maar veel meer dan 10% is overdreven. In werkelijkheid bedraagt de discount echter 30%. GMO is daarom positief over de opkomende markten. De vermogensbeheerder adviseert beleggers goed te kijken naar de trend. Het hoeft niet fantastisch te gaan, zo lang het maar van slecht iets beter wordt zijn de vooruitzichten voor aandelen goed. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.