Nieuws

Europese spreads schieten omhoog

Beleggers maken zich grote zorgen over Franse, Italiaanse en Griekse obligatiemarkt.

Alle ogen zijn momenteel gericht op het Amerika van Donald Trump, maar ondertussen is er ook in Europa van alles aan de hand. Vooral op de obligatiemarkt neemt de spanning toe, getuige de razendsnel oplopende renteopslag van Franse, Italiaanse en Griekse staatsobligaties.

Bloomberg komt tot de conclusie dat het vertrouwen in deze landen lange tijd niet zo laag is geweest. De redenen zijn vooral politiek van aard. Zo dreigt in Frankrijk de verkiezingsstrijd uit te monden in een ordinair partijtje moddergooien. In Italië zorgt het referendum van vorig jaar voor grote verdeeldheid en de Griekse regering houdt zich weer eens niet aan de gemaakte afspraken met het Europese noodfonds ESM.

Franse rente loopt hard op
Franse rente loopt op

In Italië komen daar nog alle problemen met de banken bij. Monte dei Paschi di Siena is weliswaar gered, maar daar moest de overheid met 20 miljard euro wel diep in de zak tasten. En is daarmee de ellende ook echt opgelost?

Vertrouwen in Spanje groter dan in Italië
naam voor SEO

Zorgenkind

Ondertussen doemt het volgende zorgenkind al op. Het nog veel grotere Unicredit heeft 2016 naar verwachting een verlies geleden van 11,8 miljard euro. De bank wil zichzelf redden met een aandelenemissie van 13 miljard euro, maar wie wil die aandelen hebben?

Obligatiebeleggers zien de bui al hangen. Zij trekken zich massaal terug. De rente op een tienjarige Italiaanse staatslening is als gevolg daarvan in vier maanden opgelopen van 1,25% tot 2,25%.

Baas boven baas is - hoe kan het ook anders - Griekenland,  waar de obligatiemarkt afgelopen week een wel heel naar weekje beleefde met een stijging van bijna een vol procentpunt tot 7,8% voor een tienjarige staatslening.

Werk voor Dijsselbloem 

Reden? De Europese ministers van financiën moeten binnenkort weer om de tafel om te praten over de volgende tranche uit het Griekse hulppakket. Aan de voorwaarden is echter lang niet voldaan.

Het schuldenprobleem van Griekenland zorgt voor onrust
Griekse rente gaat weer hard omhoog

De Grieken zitten nu op een schuldenquote van 180%. Het IMF voorspelt dat dit de komende 45 jaar verder kan oplopen tot 270%. De obligatiebeleggers weten dit en grijpen het moment aan om te verkopen. Laat de ECB de ellende maar oplossen, zo is de heersende gedachte.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus