Nieuws

Goud zal in 2017 de weg omhoog vinden

De Amerikaanse vermogensadviseur Van Eck ziet goede kansen voor goud zodra het optimisme over aandelen en de dollar afzwakt.

De goudmarkt kan in 2017 de basis leggen voor een lange termijn bullmarket. Dat zegt de Amerikaanse vermogensadviseur Van Eck. 

"Wij geloven dat veel van de wereldwijde financiële risico’s in 2017 aan de oppervlakte zullen komen wat de positieve houding tegenover aandelen en de dollar zullen doen omslaan. Dat is in het voordeel van goud", zegt Joe Foster, portefeuillebeheerder en goudstrateeg van Van Eck.

Shari'ah

Een extra factor in het voordeel van goud is volgens Foster nieuwe Islamitische wetgeving. De zogenoemde Shari’ah Standard on Gold bevat voor het eerst specifieke regels voor het beleggen in goud.

Tot nu toe werd goud als beleggings grotendeels gemeden vanwege de onduidelijke regels. In plaats daarvan werd belegd in sieraden.

"De nieuwe Standard on Gold kan de vraag naar goud, indexgoudfondsen en goudaandelen verhogen bij een groep mensen die daar al lange tijd een grote affiniteit mee hebben", legt Foster uit.

Europa

Bij de financiële risico’s maakt Foster zich vooral zorgen over Europa, waar de opkomst van populistische partijen voor veel onrust in 2017 zal zorgen.

Maar ook de onvoorspelbare Trump, mogelijke aanpassing van handelsverdragen, migratiestromen en schuldproblemen spelen een rol bij de draai die volgens Foster plaats zal vinden vanuit aandelen naar goud en/of goudderivaten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie