Nieuws

Deutsche AM zoekt het dicht bij huis

Deutsche AM zet voor 2017 in op dividendaandelen, high yield, infrastructuur, vastgoed en de ... DAX.

Het wordt in 2017 een beetje duwen en trekken om een fatsoenlijk rendement bij elkaar te sprokkelen. Maar al met al ziet het er niet slecht uit. Althans dat is de mening die naar voren komt uit de beleggingsoutlook 2017 van Deutsche Asset Management.

Chief investment officer Stefan Kreuzkamp van Deutsche AM noemt het zelf “optimistisch, maar niet euforisch”. Hij denkt dat in vrijwel alle beleggingscategorieën rendementen mogelijk zijn van rond de 5%. Maar zo zegt hij erachteraan “de selectie en diversificatie zullen nog belangrijker (en moeilijker) zijn (en worden) dan in 2016”.

Wundertüte

Een van de grootste onzekerheden is en blijft volgens hem de “Wundertüte” Donald Trump. Wat gaat hij doen en wat niet?

In een positief scenario kan Trump volgens Kreuzkamp met een combinatie van belastingverlagingen, deregulering en infrastructuurprojecten de Amerikaanse economie "een stimulans geven die acht of negen jaar kan doorgaan". Beleggers moeten er volgens Deutsche wel rekening mee houden dat dit gepaard gaat met een flink hogere inflatie.

Protectionisme

Het vervelende is dat er ook een hoop mis kan gaan bij het beleid van Trump. Het grootste risico zijn nieuwe restricties voor de wereldhandel. Als Trump dit doorzet kan dat volgens Kreuzkamp grote repercussies hebben voor de wereldhandel en economische groei. Met alle gevolgen van dien ook voor de obligatie-, valuta- en aandelenhandel.

Voorlopig houdt Deutsche AM met dit slechte scenario bij zijn beleggingen geen rekening omdat het “puur speculeren is of Trump echt protectionisme nastreeft en of hij daarvoor steun krijgt van congres en senaat.”  

Volgens Kreuzkamp is het uiteraard wel van belang de politieke ontwikkelingen in 2017 nauwgezet te volgen. Elk moment dat Trump iets over zijn beleid prijsgeeft kan namelijk een in- of uitstapmoment zijn.

Dat geldt overigens ook voor Europa waar met onopgeloste kwesties zoals de Brexit en de verkiezingen ook elk moment wat mis kan gaan. Verder kan het beleid van de centrale banken (met name de Fed) voor tussentijdse turbulenties opde markten zorgen.

DAX

In dit toch wat onzekere milieu past volgens Kreuzkamp een grote diversificatie. Deutsche AM heeft wel een grote voorkeur voor beleggingen met een sterke inkomenscomponent, zoals een goed dividend, high-yield obligaties, infrastructuur en vastgoed.

Verder blijkt uit de voorspellingen van Deutsche AM voor de DAX 30  en de S&P 500 dat de vermogensbeheerders veel vertrouwen hebben in de Duitse exportmotor.Voor de DAX is namelijk een waarde geprikt van 11300, wat ruim 6% boven het huidig niveau ligt. Voor de S&P gaat Deutsche uit van 2250, “slechts” 2% meer dan het slot van woensdag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie