Nieuws

Obligatiepicker rukt op

Er is een kleine revolutie gaande in het beheer van obligatiefondsen, waar de waardering voor obligatiepickers toeneemt.

Obligatiebeleggers moeten hun handen vuil maken. Het klakkeloos volgen van de benchmark is geen reële keuze Dat blijkt uit een artikel op Bloomberg.

De instroom in actief geleide obligatiefondsen neemt het laatste jaar sterk toe. Het gaat om fondsen van beheerders die zoeken naar alternatieven voor de meest veilige obligatie-uitgiftes. Deze hebben vaak een negatief rendement.

In het artikel worden een vijfjarige Nederlandse staatobligatie en een Duitse staatobligaties als voorbeeld genoemd. Deze hebben een negatief rendement van respectievelijk 25 en 10 basispunten. 

Kleine revolutie in het beheer van obligatiefondsen

Volgens Nick Gartside, chief investment officer van JPMorgan Chase, is er sprake van een ‘kleine revolutie’ in het beheer van obligatiefondsen. “Het wordt lastig als je getrouwd bent met de benchmark. Die Duitse obligatie met een negatief rendement van 10 basispunten zou wel eens niet zo aantrekkelijk kunnen zijn. Beheerders van obligatiefondsen moeten wel actiever worden.”

Meer activiteit betekent meer risico. Dat kan pijnlijk zijn. In de week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor de index met obligaties voor opkomende markten 3,5%. Actief beleggen loont echter. In de eerste negen maanden van dit jaar is netto 219 miljard dollar in actief geleide obligatiefondsen. Dat is meer dan de 161 miljard dollar die richting indexfondsen vloeide.

Het is nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk. Sinds de opkomst van de indexfondsen zijn deze in populariteit gegroeid. Met name sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 hebben ze aan kracht gewonnen. In 2015 was er nog sprake van een uitstroom van 1,2 miljard dollar uit actief geleide fondsen.

Alternatieven

Het kijken naar alternatieven zorgt ervoor dat Chinese en Indiase staatsobligaties aantrekkelijker zijn geworden. In het Bloomberg-artikel vertelt Mauro Ratto van het vanuit Dublin opererende Euro Strategic Bond fund dat meer dan 40% van zijn portefeuille in opkomende markten is belegd. Hij kiest voor Argentijnse en Russische obligaties. Salman Ahmed, chief strategist van Lombard Odier Asset Management geeft de voorkeur aan staatsobligaties uit China en India.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus