Nieuws

UBS-CEO vreest ontwrichting

UBS-topman Axel Weber waarschuwt voor ‘grootschalige ontwrichting van financiële markten’ als gevolg van centraal bankenbeleid.

UBS-topman Axel Weber waarschuwt voor ‘grootschalige ontwrichting van financiële markten’ door centraal bankenbeleid. Door hun massale interventies zijn centrale banken in veel financiele markten de belangrijkste tegenpartij geworden, zei de oud-voorzitter van de Duitse centrale bank en tussen 2004 en 2011 en ECB-lid tegen CNBC.

Het soepele geldbeleid van centrale banken heeft beleggers naar beleggingen gedreven, die zij onvoldoende begrijpen. Daardoor is het volgens Weber belangrijk dat de markt niet verder verstoord wordt, het bijeffect van het beleid. “De perceptie dat de positieve impact van het monetaire beleid de negatieve effecten overstijgt, is verkeerd.”

Door het massief opkopen van obligaties en honderden rente-ingrepen is het onmogelijk geworden om voor beleggingen reële prijzen vast te stellen. Dat betekent volgens Weber dat beleggers vaak de verkeerde beslissing maken bij de allocatie van kapitaal. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus