Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Nieuws

Ik zie, ik zie wat u niet ziet

We zijn veel te somber: onze economie is veel groter dan we denken, onze tekorten zijn kleiner dan we denken.

Zo’n 20% van ons winkelbestand staat leeg, zegt onze minister van Economische Zaken, en dat is ook wat wordt gemeten. Moeten we daar somber van worden? Née, want de onstuitbare groei van internetverkopen heeft die leegstand veroorzaakt. Zonder internetportaal is een winkel tegenwoordig niet compleet en misschien wel kansloos.

Helaas blijven veel van die internettransacties onzichtbaar en buiten de officiële groeicijfers. Mijn zelfgeboekte vakantie-accommodatie valt bijvoorbeeld buiten de economische statistieken. Net als die AirBnB-appartementenverhuur, alle transacties op marktplaats, veel ritjes met Uber, et cetera.

Ik zie zelf hoe vaak ik winkels links laat liggen en eindeloos pakjes laat bezorgen. Heerlijk eigenlijk! Maar niet voor de statistieken. Zo missen we steeds meer van de nieuwe economie, die snel groeit, maar die simpelweg buiten beeld blijft. Ons officiële groeicijfer, dat overigens al aardig aantrekt, geeft daarom een te flets beeld van de werkelijke kracht van de economie.

Missen cijfers

Vooral centrale bankiers zouden zich hierover zorgen moeten maken: dat extreem soepele monetaire beleid: is dat eigenlijk wel nodig als je zou corrigeren voor de snelle groei van de interneteconomie? Daarbovenop komt nog de zwarte economie, die we ook al misten in de cijfers en dat blijft wellicht zo.

Stel dat die gemiddeld 20% van een economie uitmaakt, evenveel wellicht als de internetsector (?), dan missen we dus al 40% van alle economische activiteit in onze officiële cijfers. Die wijzen voor Nederland dit jaar bijvoorbeeld op een groei van circa 1,5%. Ik durf te beweren dat onze onzichtbare interneteconomie veel harder groeit, zeg met 5%.

Als onze zwarte economie ook nog wat aantrekt is een algemene groei van 2,5% goed mogelijk nu. En verder geldt nog steeds het adagium van Keynes. Look in the street als u de economie wilt snappen: het is knetterdruk op de wegen, de huizenmarkt trekt fors aan, schilders zijn niet aan te slepen en de algemene bestedingsbereidheid van de consument is hoog. Hoe valt dit nog te verenigen met een magere groei van 1,5%? Nauwelijks.

Conclusie: we zijn veel te somber: onze economie is veel groter dan we denken, onze tekorten als percentage juist kleiner et cetera. We weten gewoon niet beter, maar houden ons zelf voor de gek. We groeien wel, maar anders dan voorheen en daar kunnen onze statistici voorlopig nog niet bij. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is voorspoed, alleen in een andere gedaante dan we gewend waren.

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen