Tesla wordt steeds goedkoper Teslarijder Wouter Weijand heeft spijt van de aanschaf van zijn Tesla. Veel te duur! Met een beetje geduld had hij er eentje voor bijna niets gekregen. 18 februari 2021 08:30 • Door Wouter Weijand Er wordt veel geschreven over Tesla, hoe duur dat aandeel wel niet is. Maar misschien komt die performance wel door die geweldige prijsdaling van de auto’s. Door de fantastische schaalvergroting van dit iconische merk (ze maken ruim 5% van het aantal auto’s dat Toyota op de markt brengt), kon men de prijzen vast flink omlaag brengen. Onderstaand de geschatte prijsontwikkeling van de Model S Performance sinds haar lancering, in Bitcoin, zoals Elon dat immers graag wil. U ziet, het was een wilde rit al die jaren. Niet verrassend natuurlijk met die Performance-versie. Maar ook wel een beetje triest voor al die blijde rijders, die ontzettend goed moesten timen om een goede aankoop te doen. Nee, hier had je ook helemaal niets aan de auto-pilot versie. De afloop van dit verhaal kent alleen maar verliezers. Je had nooit de auto moeten kopen en gewoon al die jaren geduld moeten hebben. Nu is die klasbak bijna voor niets te krijgen. Ik kan het weten, ook al rijd ik dan maar in een Model 3, ik weet hoe stom dit voelt. Hoe is dit nu gekomen? Ik vermoed dat grondstoffen hierbij toch vooral een hoofdrol hebben gespeeld. Met name de laatste tijd zijn grondstoffen flink in prijs omlaag gegaan. Verbazingwekkend is dit natuurlijk niet: er worden enorme hoeveelheden van gedolven, voor al die elektrische auto’s, en dus gaat de prijs omlaag. Die inkoop is ook niet makkelijk te timen, maar goed, laat dat maar aan Elon over: die zorgt wel dat ie van een hype afblijft en keurig toeslaat als iedereen ligt te slapen. Moraal van het verhaal: het was blijkbaar super verleidelijk om in te stappen, in die auto dan, maar alleen als je deze Tantalus-kwelling kon weerstaan, was je echt een held geweest! Tot slot: laat u in de showroom niet afleiden door die digitale-led-stickers op de auto’s, met continue veranderende prijzen. Dat doet Tesla alleen om je te testen. Bij elke auto staat ook een rad van avontuur, waar je aan mag draaien. Als het rad tot stilstand komt, wordt de prijs van jouw auto automatisch gefixeerd. Dat doen ze voor de kinderen: zo wordt dit een heerlijk uitje voor het hele gezin! Veel leuker kan Tesla het niet maken, veel goedkoper ook niet meer, zou je denken….. Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.