Nieuws

Stelselmatige winstgroei als motor

Bedrijven die jaren achtereen lang harder groeien dan de markt zijn de rendementsmotor van het W.P. Stewart Holdings Fund.

Bedrijven die jaren achtereen lang harder groeien dan de markt zijn de rendementsmotor van het W.P. Stewart Holdings Fund. Maar hoe vindt u die?

Fondsmanagers Jim Tierney en Mark Phelps zijn dermate goed in hun zoektocht naar duurzame groeiparels in hun hoofdzakelijk Amerikaanse aandelenuniversum dat het W.P. Stewart Holdings Fund een plekje heeft verworven in de IEX Fonds 40. Deze benchmark van IEXProfs geldt als maatstaf voor beleggers met een breed gespreide portefeuille.

Lees ook: Waarom maakt het W.P. Stewart Holdings Fund deel uit van de IEXFonds40?

Om de markt voor te kunnen blijven, zoekt het duo naar eigen zeggen fantastische bedrijven in fantastische sectoren, die de komende vijf jaar bovengemiddeld kunnen groeien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Van de duizend grootste Amerikaanse bedrijven groeit slechts 8% drie jaar lang op rij harder dan de markt en maar 2% lukt dat over een periode van vijf jaar.

“De filosofie zorgt voor concentratie in de portefeuille, maar moet op lange termijn hoger dan gemiddeld rendement opleveren bij een lager dan gemiddeld risico. Wij geloven dat over een langere periode genomen aandelenkoersen winsten volgen,” zegt Phelps.

Bearmarkt

Het W.P. Stewart Holdings Fund is vernoemd naar de Amerikaanse belegger Bill Stewart, die tijdens de bearmarkt tussen januari 1973 en december 1974 een strategie uitdokterde om de markt voor te blijven. Hij stelde zichzelf bij ieder interessant aandeel drie vragen: geloof ik in de sector, geloof ik in de mensen die het bedrijf leiden en hoeveel wil ik ervoor betalen?

Na het vertrek van Stewart is de filosofie door twee zeer ervaren fondsmanagers voortgezet: de Amerikaan Jim Tierney en Brit Mark Phelps. Bij de overname twee jaar geleden door AB (AllianceBernstein) is het beleggingsteam intact gebleven.

Het beleggingsbeleid is gebaseerd op de overtuiging dat stelselmatige winstgroei dé motor is achter het rendement op lange termijn. Een portefeuille met vijftien tot twintig aandelen waarvan verwacht wordt dat deze over een lange periode de grootste koersstijgingen laten zien, is het gevolg.

Meer oog voor waarde- en dividendaandelen

Een cumulatief rendement van bijna 50% in de afgelopen drie jaar bewijst het gelijk van het duo. Op korte termijn kan het soms tegenvallen. In de afgelopen negen maanden hebben beleggers meer oog gehad voor waarde- en dividendaandelen dan de groeiaandelen waarvoor Tienery en Phelps kiezen.

“Het eerste kwartaal van 2016 is het raarste geweest uit mijn carrière. Je moest in cyclische energie- en grondstoffenbedrijven en defensieve nuts- en telecombedrijven belegd zijn. Die combinatie tart alle wetten,” zegt Phelps.

Tierney en Phelps en de analisten in het team kijken niet naar het volgende kwartaal of jaar, maar berekenen op basis van een eigen model de verwachte omzet, winst, kasstroom en balans van bedrijven tot vijf jaar vooruit.

Geloven in een onderneming

Het gaat in de regel om grote ondernemingen met een consistente, meer dan gemiddelde winstgroei die veelal marktleider zijn. Om in aanmerking te komen voor opname in het beleggingsfonds wordt zo’n onderneming aan intensief onderzoek en een strenge eisen onderworpen.

Zoals jaarlijks 10% tot 20% winstgroei in de komende vijf jaar, een solide financiële huishouding en relatief ongevoelig zijn voor de conjunctuur. Dat geeft antwoord op de vraag: geloof ik in het bedrijf?

Door ver vooruit te kijken verandert ook het perspectief. Phelps noemt als voorbeeld Mastercard, dat overal in de wereld vaste voet aan de grond lijkt te hebben. Toch is het groeipotentieel enorm omdat de markt voor elektronisch betalen nog grotendeels onontgonnen is.

Veel gesprekken voeren

“Zo'n 85% van de gewone betaaltransacties in de wereld is op basis van cash of cheques, dat zal over vijf jaar anders zijn. Door Apple Pay raakt elektronisch betalen sneller ingeburgerd, terwijl Apple geen intentie heeft om Mastercard van de troon te stoten. Wij zijn alert op disintermediatie in de markt voor elektronisch betalen, maar Mastercard en Visa zijn ook de grootste investeerders in blockchain.”

De analisten in het beleggingsteam van Tierney en Phelps volgen gemiddeld zeven bedrijven, die ze van haver tot gort kennen. Dat laat veel tijd voor ontmoetingen met mensen, die werken voor deze bedrijven.

Deze gesprekken zijn belangrijk om de tweede vraag te beantwoorden van de filosofie van het W.P. Stewart Holdings Fund: geloof ik in de mensen die het bedrijf leiden? “Je moet weten wie de visie gestalte geeft. Dat lukt niet als je honderden bedrijven volgt, maar is goed mogelijk met een geconcentreerde portfolio,” zegt Tierney.

Concentratierisico

Een beleggingsportefeuille met drie tot vier handenvol aandelen impliceert concentratierisico, maar het duo claimt dat deze juist zicht biedt op een lager dan gemiddeld risico. Hoe zit dat?

“Bij acht tot twaalf aandelen kan afdoende diversificatie een feit zijn, wijst wetenschappelijk onderzoek uit. In de portefeuille weegt een aandeel nooit voor meer dan 10% mee, en we gebruiken veel verschillende beleggingsideeën, ook binnen een sector."

"In de gezondheidssector beleggen we bijvoorbeeld in een biotechbedrijf, een diergeneesmiddelenfarmaceut, een fabrikant van medische apparatuur, en een bedrijf dat klinische testen uitvoert. En we waken voor overlap. Een belegging in Apple sluit Samsung uit.”

W.P. Stewart Holdings Fund in cijfers (mei 2016) 

 • Fondsmanagers: James Tieney en Mark Phelps
 • ISIN: LU0237485098
 • Structuur: non-UCITS
 • Strategie: concentrated portfolio
 • Fondavaluta: dollar
 • Beheerd vermogen: 565,99 miljoen dollar
 • Opgericht op: 31 maart 1989
 • Lopende kosten: 0,47%
 • Volatiliteit: 12,79%
 • Rendement 3 jaar (in euro): 14,38%
 • Sinds oprichting (in euro): 14,96%

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?