Vanguard blijft beleggen in olie De Amerikaanse grootbelegger Vanguard is niet van plan de oliesector uit te sluiten. 9 mei 2016 11:00 • Door IEXProfs Redactie Niet langer in olie-aandelen beleggen is een slechte zaak. Dat stelt Bill McNabb, bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Vanguard, in een artikel in de Financial Times. Als de aandelenkoers te ver daalt zullen de oliebedrijven worden opgekocht door private equity-partijen. Daar profiteren volgens McNabb slechts een paar individuen en het management van. Op dit moment wordt de winstweelde nog verdeeld over een grote groep aandeelhouders. McNabb geeft leiding aan een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met een totaal belegd vermogen van 3.500 miljard dollar. Twee derde van dit bedrag is belegd in indexfondsen. Deze fondsen zijn verplicht om in alle aandelen in de index te beleggen, dus ook in oliebedrijven. De rest van de Vanguard-fondsen wordt actief beheerd. Fondsbeheerders daar zijn vrij om wel of niet in oliebedrijven te beleggen, legt McNabb uit. Als beheerders vinden dat oliebedrijven te risicovol zijn, is dat hun goed recht, aldus McNabb. Uitsluiten De topman van Vanguard reageert op een trend onder vermogensbeheerders om niet langer in oliebedrijven te beleggen. Dit gebeurt vaak onder druk van belangengroeperingen. Volgens 350.org, een organisatie die het beleid van oliebedrijven aan de kaak stelt, zijn er op dit moment 500 beheerders die hun belangen in oliebedrijven hebben verminderd of geheel afgestoten. Het totale bedrag dat zij beheren is 3.400 miljard dollar. Twee jaar geleden was het aantal niet-olie-beleggers nog 181 met een totaal beheerd vermogen van 50 miljard dollar. Liever praten Vanguard zal zich niet aansluiten bij de groeiende groep beleggers die olie-aandelen mijden. De vermogensbeheerder mengt zich niet in discussies over sociale misstanden en klimaatverandering. “De meningen van onze beleggers zijn wat dit betreft niet eensgezind”, aldus McNabb. Wel voert Vanguard druk uit op bedrijven om hun corporate governance te verbeteren. Het wel of niet in oliebedrijven beleggen heeft uiteindelijk geen grote invloed op het bestuur van bedrijven, stelt McNabb. Het heeft immers geen directe gevolgen voor de balans of de winst van een bedrijf. “Het is beter om de aandelen in bezit te houden en op die manier een dialoog aan te gaan met het bedrijf.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.