Dreiging van politiek populisme De gevaren nemen toe in de matig groeiende wereldeconomie, die ook nog geplaagd wordt door allerhande politieke risico’s 6 april 2016 10:15 • Door IEXProfs Redactie De gevaren nemen toe in een matig groeiende wereldeconomie, die ook nog eens geplaagd wordt door allerhande politieke risico’s, stelt Christine Lagarde (foto) van het IMF in een interview met Bloomberg. De outlook voor de wereld is er een van zwakke groei, geen nieuwe banen, geen hoge inflatie en nog altijd wel een hoge schuldpositie. De neerwaartse risico’s zijn volgens Lagarde verder toegenomen. Het goede nieuws is dat het herstel wel doorzet, er is sprake van groei - al is deze gematigd - en we zitten niet in een crisis. Het slechte nieuws is dat het herstel te langzaam verloopt, fragiel is en de duurzaamheid aangevochten wordt. Vluchten in protectionisme is tragische keuzeDe vooruitzichten van het IMF voor de wereldeconomie zijn de afgelopen zes maanden verslechterd, versterkt door de vertraging in China, de lage grondstoffenprijzen en het risico van een krapper beleid in veel landen. Lagarde’s uitspraken doen vermoeden dat het IMF de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie opnieuw neerwaarts zal bijstellen. Het IMF waarschuwt ook voor het opkomende risico van politiek populisme, dat een voedingsbodem vindt in inkomensongelijkheid en de naijlende gevolgen van de financiële crisis. Voor sommige personen is de oplossing om meer naar binnen te keren, grenzen te sluiten en zich terug te trekken in protectionisme. De geschiedenis heeft ons geleerd dat dit een tragische keuze is, zei Lagarde tegen Bloomberg, zonder namen te noemen. Het IMF roept in het interview overheden op om structurele hervormingen door te voeren, die het groeipotentieel stimuleren. De monetaire beleidsmakers kunnen de kar niet alleen trekken. Er is altijd wel een reden te vinden om niets te doen, maar dat is nu juist de verkeerde keuze. Het groeimomentum is zwak, risico’s stijgen juist en het ontbreekt aan vertrouwen. Overheden moeten alle drie de middelen inzetten, die zij ter beschikking hebben om groei te stimuleren: structurele hervormingen, fiscale stimulering en monetair beleid. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.