Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Nieuws

Luis in de pels van de (ijs)beer

Het wordt moeilijker, volatieler en zo praten beleggers elkaar angst aan. Ik geloof er niet in, de VS is sterk en de lage olieprijs juist goed.

Bij IEXProfs zijn we erg blij dat we een oude bekende mogen verwelkomen: Wouter Weijand. Deze bekende belegger schrijft vanaf nu weer regelmatig voor ons en is graag van alle markten thuis, op eigen titel. 


 

Je ziet ze nauwelijks in het schelle winterlicht, maar bij woelig water, als er bloed vloeit op de markten, dan komen ze uit hun holen en wachten ze bij het wak, daar waar het ijs te dun bleek om op te schaatsen.

“Zie je wel”, roepen ze in koor, de Marc Fabers en Soc Gen-bears van deze wereld, “zie je wel, dat we in een ijstijd leven, met deflatie tot in eeuwigheid!” Niemand hoor je klagen dat ze de verdrievoudiging van de S&P sinds 2009 gemist hebben, alleen de laatste correctie van 10%, die telt.

Elke journalist mag ze bellen als er weer eens een wak is. Dan krijgen ze weer even alle spotlights, voordat ze weer in vergetelheid raken, bijvoorbeeld omdat een echte crisis wel heel ver weg is.

Wakwaardig nieuws? 

In China misschien, omdat ze daar dachten ook de financiële markten van bovenaf te sturen en te plannen? En al te ijverige statistici simpelweg van hun stoel worden getrokken. Maar is dat echt wakwaardig nieuws?

Een vrije pers en wetenschapsbeoefening gaat bijna nergens goed samen met een dictatuur. Laten we daarom kijken naar gebieden waar het ijs stevig is en vrijwel niemand wakker ligt van een wak: naar de VS bijvoorbeeld, waar de sneeuwcondities uitstekend zijn en de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen er als een dijk bij liggen.

Feitelijk zijn deze cijfers zo goed, dat een verdere renteverhoging alleen maar een kwestie van tijd is. Maar nu even niet, natuurlijk, nu leven we nog even in de angst van de recente koersval. We ijsberen rond het wak: zal er een pelsrob capituleren omdat het even op adem moet komen?

Vals beeld

Laat ik die luis in de pels van de ijsbeer zijn. Vrijwel iedereen vertelt ons dat het allemaal volatieler gaat worden, waarom weten we niet precies, maar angst is iets wat we elkaar makkelijker aanpraten dan vertrouwen.

Inmiddels houdt het ijs het alweer aardig, herstelt zelfs de olieprijs en hebben meer beleggers gezien dat EM-aandelen wel erg goedkoop geworden zijn. 2016 had een valse start, maar wellicht hadden we ook een vals beeld van de economische werkelijkheid.

Een olieprijsdaling die slecht is voor de wereldeconomie, is dat niet een beetje (olie)dom? Jammer natuurlijk voor de olieproducenten, met kamikaze-Saoedi-Arabië voorop. Maar die deflatoire angst zal het QE-beleid van centrale banken intenser en langer laten duren.

Wachten op het wak

En dat is goed voor de economische groei en het opnieuw aanzwengelen van aandelenmarkten. Zie ik dan geen beren? Nee, maar ik hoor ze wel, natuurlijk en ze zijn prominent in de pers...

Maar als het ijs gebroken wordt en de lente op financiële markten terugkeert, zal de ijsbeer zich weer een tijd niet laten zien. Die wacht weer op het volgende wak.

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

De impact van het coronavirus