Nieuws

Gouden beren gaan ook voorbij

In 2016 kan de goudprijs herstel laten zien. Daar moet wel een fundamentele katalysator voor zijn. Tegenwind neemt af.

Goud kwam onder druk te staan in aanloop naar de renteverhoging door de Fed, maar op de dag van de rentestap won het edelmetaal elf dollar. De tijd zal het leren, of de beleidswijziging van de Fed ook een omslag in de goudprijs betekent, schrijft Joe Foster in een Gold Market Commentary van Van Eck.

Een aantal belangrijke beleggers hangt wel deze overtuiging aan. Daags na de rentestap zagen goud ETF’s een recordbedrag instromen, de hoogste daginstroom in vier jaar tijd. Goudfondsen hebben een moeilijk jaar achter de rug. De goudprijs is in 2015 met 10,4% gedaald. De prijs voor edelmetaal reageert sterk op financiële stress. Foster probeert de systeemrisico’s te identificeren die de goudprijs beïnvloeden. De goudprijs en goud-gerelateerde aandelen zijn te ver doorgeschoten in de prijsdaling.

Soortgelijke bearmarkten waren er eerder, maar deze is een van de slechtste aller tijden. De goudprijs bevindt zich nog op onvaste bodem. Het sentiment is nog niet positief, maar alle bearmarkten gaan voorbij. Goudaandelen hebben de hoogste leverage als de goudprijs dichtbij de productiekosten ligt. Mogelijk wordt dat punt in 2016 bereikt.

Afnemende tegenwind

In 2016 kan de markt herstel laten zien. Daar moet wel een fundamentele katalysator voor zijn. Het financiële systeem is erg kwetsbaar voor een nieuwe crisis, gegeven het extreem ruime monetaire beleid en de hoge schuldenniveaus. Foster ziet de tegenwind voor de goudprijs afzwakken. Factoren die een minder dominante rol gaan spelen zijn een krapper beleid van de Fed, de sterke dollar, zwakke grondstoffen, stijgende reële rente, toenemende goudproductie en de marktpositionering.

De dollar heeft een forse stijging achter de rug in aanloop naar een renteverhoging, door een aantrekkende Amerikaanse economie en zwakke groei van de wereldeconomie. Deze factoren zijn ondertussen voldoende ingeprijsd, waardoor er niet veel opwaarts potentieel in de dollar zit. 

Grondstoffen hebben ook een dramatische prijsdaling achter de rug door de afnemende vraag uit China. Veel van het slechte nieuws is ondertussen ingeprijsd en Foster verwacht minder neerwaartse druk op de grondstoffenprijzen.

De goudproductie stijgt sinds 2009. Dit jaar wordt een keerpunt verwacht en zal de productie gestaag dalen. Gezien de goudvoorraden is het geen grote prijsfactor, maar een lagere productie kan niettemin een positief effect op de goudprijs hebben. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie