Europese inflatie op dieptepunt De Europese inflatie daalde in maart verder naar 0,5% – een dieptepunt sinds 2010. De markt eist actie tegen deflatie. 16 april 2014 14:30 • Door IEXProfs Redactie De inflatie in de eurozone is verder gedaald naar haar laagste punt in vier jaar. In maart bedroeg de inflatie op jaarbasis 0,5%, zo blijkt uit cijfers van Eurostat; in februari was dat nog 0,7%. De kerninflatie, exclusief energie en voeding met hun grillige prijsontwikkeling, bedroeg in maart 0,7%, tegen 1% in februari. Dat was 0,1 procentpunt lager dan Eurostat eerder voorspelde. De onverwacht lage inflatie verhoogt de druk op de ECB om deflatie te bestrijden met de geldpomp. Dat meldt de Financial Times. Vijf van de achttien eurolanden kampen nu al met deflatie, aldus de krant. Daaronder zijn Spanje, Portugal en Griekenland. Een van de voornaamste redenen voor de extreem lage inflatie in Europa is de onverminderd sterke euro. Afgelopen weekend suggereerde ECB-president Mario Draghi opnieuw dat de centrale bank niet zal terugdeinzen voor quantitative easing (QE) als de euro sterk blijft ten opzichte van de dollar. Anders dan de Fed en de Bank of England is de ECB tot dusver nog niet tot QE overgegaan. Mocht dat alsnog gebeuren, dan kiest de ECB vermoedelijk een Europese variant, zo voorspelden onderzoekers van Deutsche Bank eerder deze week: het opkopen van bedrijfsobligaties. Maar voorlopig doet de ECB nog niets concreets. Draghi's sussende woorden missen effect: de euro blijft sterk, onder meer omdat Spaanse, Griekse en Italiaanse staatsleningen in trek blijven. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.