Nieuws

Europese inflatie op dieptepunt

De Europese inflatie daalde in maart verder naar 0,5% – een dieptepunt sinds 2010. De markt eist actie tegen deflatie.

De inflatie in de eurozone is verder gedaald naar haar laagste punt in vier jaar. In maart bedroeg de inflatie op jaarbasis 0,5%, zo blijkt uit cijfers van Eurostat; in februari was dat nog 0,7%. De kerninflatie, exclusief energie en voeding met hun grillige prijsontwikkeling, bedroeg in maart 0,7%, tegen 1% in februari. Dat was 0,1 procentpunt lager dan Eurostat eerder voorspelde. De onverwacht lage inflatie verhoogt de druk op de ECB om deflatie te bestrijden met de geldpomp. 

Dat meldt de Financial Times. Vijf van de achttien eurolanden kampen nu al met deflatie, aldus de krant. Daaronder zijn Spanje, Portugal en Griekenland. Een van de voornaamste redenen voor de extreem lage inflatie in Europa is de onverminderd sterke euro. Afgelopen weekend suggereerde ECB-president Mario Draghi opnieuw dat de centrale bank niet zal terugdeinzen voor quantitative easing (QE) als de euro sterk blijft ten opzichte van de dollar. 

Anders dan de Fed en de Bank of England is de ECB tot dusver nog niet tot QE overgegaan. Mocht dat alsnog gebeuren, dan kiest de ECB vermoedelijk een Europese variant, zo voorspelden onderzoekers van Deutsche Bank eerder deze week: het opkopen van bedrijfsobligaties. Maar voorlopig doet de ECB nog niets concreets. Draghi's sussende woorden missen effect: de euro blijft sterk, onder meer omdat Spaanse, Griekse en Italiaanse staatsleningen in trek blijven

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie