Nieuws

Let op: diversificatie is niet dood

Beleggers zien het nut van diversifiëren niet meer in en stappen blind in aandelen. Maar, resultaten uit het verleden...

Negeer 2013 en diversifieer, betoogt MarketWatch. Volgens het blog hebben beleggers een gevaarlijke houding aangenomen. Ze vinden het nu het juiste moment om weer de markt in te stappen en geloven dat diversificatie niet langer werkt. En wie naar 2013 kijkt, kan inderdaad tot die conclusies komen.

Ook in 1999 waren beleggers wars van diversificatie en voorzichtigheid en stopten ze al hun spaargeld in de beleggingscategorieën die op het punt stonden hard geraakt te worden door de internetzeepbel. In 2008 deden ze hetzelfde, maar dan omgekeerd, door massaal uit de aandelenmarkt te stappen omdat ze het gevoel hadden dat diversificatie hen niet kon beschermen.

Het afgelopen jaar deden aandelen het uitstekend en dat zorgt dat beleggers blind instappen. Maar zowel ongeremde angst als een blind vertrouwen duiden op een “recency bias”; het geloof dat wat recent is gebeurd, direct weer zal gebeuren. MarketWatch voegt daar nog “selectief redeneren” en “wishful thinking” aan toe.

Altijd profiteren
Natuurlijk heeft elke beleggingsstijl perioden waarin deze minder goed werkt. Inderdaad, de S&P 500 liet vorig jaar een fantastisch rendement zien en wie daarnaast ook in andere asset classes had belegd, kwam er enigszins bekaaid af. Maar diversificatie draait niet om het rendement op korte termijn of het kiezen van de asset class die het op een bepaald moment het beste zal doen.

Een jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat Amerikaanse aandelen in 2013 een rendement van 30% zouden opleveren. Diversificatie had er voor gezorgd dat wat het ook goed deed, je daar altijd van zou profiteren. Inderdaad, je kunt niet opscheppen over het kiezen van de beste asset class en daar met je hele portefeuille van profiteren, maar je hebt ook niet zo veel last van een foute keuze.

Niemand weet wat er in 2014 gaat gebeuren, maar diversificatie werkt altijd. Ook al doe je het daarmee soms minder goed dan de benchmark. “Some days you get the bear, and sometimes the bear gets you,” vat Frank Armstrong van Investor Solutions samen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen