China gaat de coronapandemie met een zero policy te lijf. Is dat dé manier om uit de pandemische ellende te komen?
Chi Lo: “Ik weet niet of de radicale Chinese aanpak het beste zal uitpakken. Dat moeten we nog zien. Beijing heeft ervoor gekozen om het aantal besmettingen tot nul te reduceren. Zodra er een besmetting wordt vastgesteld, gaat een gebied op slot en wordt iedereen getest. Tot nu toe heeft de aanpak gewerkt. China keerde eerder terug naar een normaal leven, ook al zijn er nog altijd plekken in China waar tijdelijk harde lockdowns gelden.”
“Ik verwacht niet dat Beijing z’n zero policy dit jaar zal opgeven. Daarvoor zijn er te veel belangrijke samenkomsten gepland, In februari staan de Winterspelen op het programma. Een maand later begint het Volkscongres, waar duizenden afgevaardigden van het hele land bij elkaar komen. In november is er dan het 20e Chinese Partijcongres, waar een nieuw echelon van topbestuurders wordt gekozen. Voor de Chinese regering is er veel aan gelegen om besmettingsuitbraken in de kiem te smoren.”
Economen verwachten dat Chinese beleidsmakers gedwongen zijn opnieuw te stimuleren om de economie aan te jagen. Wat denkt u?
Chi Lo: “Sinds vorig jaar juli is er al sprake van een ruimer monetair beleid. Afgelopen week zijn er nieuwe maatregelen genomen om de leenrente te verlagen en het steden makkelijker te maken projecten te financieren. Het zijn kleine stapjes. We keren in geen geval terug naar oude tijden, toen alles werd gedaan om de economische groei op peil te houden. Dat dit beleid leidde tot enorme schulden was toentertijd geen probleem. Daar denkt de huidige regering anders over. Die wil vooral dat de liquiditeit niet in het geding komt.”
Het wachten is op het definitieve herstel van de consumptiebestedingen.
Chi Lo: “Een herstel zal mager zijn. Door alle bestaande restricties her en der in het land is er sprake van disruptie in met name de servicesector zoals toerisme. Alles waarbij mensen dicht bij elkaar in de buurt komen, wordt geraakt. De Chinese overheid vraagt mensen niet te reizen. Dat betekent dat met het aankomende Chinees Nieuwjaar, dat op 1 februari begint, veel mensen niet de tocht vanuit de stad naar het platteland maken. Het begin van het Jaar van de Tijger vieren zij zonder de hele familie. Overigens draait de productie weer naar behoren.”
Onderwijl verkeert de Chinese vastgoedmarkt in grote problemen. Wordt dat de trigger van een harde landing waar zo lang voor werd gevreesd?
Chi Lo: “Er is inmiddels al een harde vastgoedcorrectie aan de gang. Het aantal transacties is hard omlaag gekomen, net als de prijzen die voor huizen worden betaald. Dan zijn er nog de vastgoedontwikkelaars, die in de problemen zijn gekomen met Evergrande als vlaggendrager. Ik twijfel er niet aan dat de komende maanden nog meer vastgoedontwikkelaars richting faillissement bewegen."
"Tegelijkertijd geloof ik dat de Chinese regering de situatie beheersbaar kan houden. Dat is eerder ook gelukt. Ik verwacht dus geen systeemcrisis die de Chinese economie onderuithaalt. Als een bedrijf te groot is, dan zal Beijing ervoor zorgen dat een stevige herstructurering een faillissement voorkomt, zoals dat ook met Evergrande nu gebeurt. Gelukkig is de Chinese markt van vastgoedontwikkelaars sterk gefragmenteerd. Een paar bedrijven in de problemen kunnen de markt niet omlaag trekken.”
"Ik geloof dat de Chinese regering de vastgoedcrisis beheersbaar kan houden"
“Positief aan de Chinese vastgoedmarkt is ook dat huizen niet met schuld worden gekocht, zoals in het Westen gebruikelijk is. In China worden huizen vooral betaald met spaargeld. Dat maakt het effect van een vastgoedcrisis minder ernstig dan in het Westen het geval is.”
Schulden zijn wel een probleem voor de Chinese economie. Hoe gevaarlijk hoog is de Chinese schuldenberg?
Chi Lo: “De Chinese schulden zijn aanzienlijk, maar niet zo erg dat er een crisis in de maak is. Sterker, de Chinese schulden zijn, relatief gezien, lager dan die van bijvoorbeeld Frankrijk, Verenigd Koninkrijk of Japan. Bovendien is de Chinese schuld ten opzichte van het GDP in 2021 met 5% gedaald. Dat kunnen de grote westerse landen niet zeggen. Het toont aan dat de Chinese regering bereid is om ook in harde tijden het schuldenprobleem aan te pakken. Het probleem wordt duidelijk geadresseerd.”
Buitenlandse beleggers zijn afgelopen jaar hevig geschrokken van nieuwe strenge Chinese regulatie die vooral de plaatselijke techsector hard heeft geraakt. Gaat de Chinese regering hierin te ver? Keren we mogelijk terug naar een door de staat geleide economie?
Chi Lo: “We hebben hier te maken met de verandering van nul regulatie naar meer regulatie. In de techsector, die vanaf 2000 hard is gegroeid, konden de grote jongens doen wat ze wilden, inclusief valsspelen. Dat is niet langer het geval. De Chinese regering verloor zijn geduld en stelde regels in. Dat zijn regels die niet heel veel anders zijn dat wat men in het Westen gewend is. Ook de Chinese boetes lopen in de pas.”
“De regels zijn nodig om de groei van de Chinese techsector stabieler te maken en China hoger op de technologische ladder te brengen. Op een techcrash, zoals die in 2001, zit niemand te wachten. De Chinese regering is niet van plan de vrije markt te killen. Integendeel. De recente regelgeving heeft mede tot doel om de concurrentie te bevorderen. Overigens hebben de meeste Chinese bedrijven geen last van de nieuwe regelzucht. Het Chinese bedrijfsleven is meer dan Tencent en Alibaba.”
"De recente regelgeving heeft mede tot doel om de concurrentie te bevorderen"
Opmerkelijk is dat de Chinese exportcijfers de laatste tijd zo sterk zijn. China exporteerde in het afgelopen jaar niet minder maar meer producten. Dat was duidelijk niet verwacht.
Chi Lo: “Dat was inderdaad een bonus. De exportgroei gaat nog altijd rustig door, geholpen door alle lockdowns in de wereld. Maar het houdt een keer op. De verwachting is dat de export zal afnemen waardoor ook de Chinese economische groei vertraagt. Mocht de negatieve impact te groot zijn, dan komt er een politieke reactie.”
“Minder export zal de Chinese munt verzwakken. Dat is geen probleem, want de renminbi is sterk, misschien wel te sterk. De Chinese regering voelt zich duidelijk niet comfortabel bij de huidige wisselkoers van de renminbi tegenover een mandje van munten. Omdat China streeft naar een stabiele munt zal een waardedaling geleidelijk en ordelijk moeten verlopen.”
2021 was een slecht jaar voor beleggers. Wat brengt 2022?
Chi Lo: “Ik reken op een sterk beursherstel, maar dan wel pas in de tweede helft van het jaar. Het duurt even totdat de nieuwste stimuleringsmaatregelen hun effect hebben. Ik verwacht dit jaar geen extra reguleringsdruk. Mocht de Chinese economische groei later dit jaar inderdaad op de gewenste 6% uitkomen, dan voorzie ik een verandering in beurssentiment. Internationale beleggers, die vorig zijn afgehaakt, keren dan ook weer terug.”
"Ik reken op een sterk beursherstel, maar dan wel pas in de tweede helft van het jaar"